Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 грудня 2014, 23:18 Здоров'я
Львів'ян не забезпечили життєво важливими ліками
Львів'ян не забезпечили життєво важливими ліками

Як вижити, коли життя в руках чиновників? На Львівщині більше сотні пацієнтів із трансплантованими органами не можуть отримати ліки, які їм гарантує держава. Якщо люди не вживатимуть препаратів хоч три дні, у них може початися відторгнення. Медики пояснюють: проблема виникла тому, що в Міністерстві охорони здоров'я невчасно провели тендери.

Сергієві пересадили нирку п'ять років тому від бабусі. Увесь цей час хлопець вживає так звані імуносупресори - без них донорський орган не допомагатиме.

Сергій Овчаров, пацієнт із донорською ниркою: 

- В мене ще є одна пластинка, тільки на завтра - і все. Більше не знаю, що дальше буду робити. Сказали, що з дня на день мають дати. Але щось проблема, ну кажуть, що до кінця грудня не дадуть препарат.

Ілона живе з ниркою батька п'ять років. Жінка вже кілька днів не вживала піґулок. Придбати власним коштом немає змоги - адже щомісяця на препарати потрібно понад 10 тисяч гривень.

Ілона Соболь, пацієнтка з донорською ниркою:

- Я сама задаю запитання: що мені робити в цій ситуації, грошей в мене нема. Таких величезних, 10-12 тисяч в місяць, в мене просто немає. Моя пенсія становить тисячу сто гривень. На моєму утриманні неповнолітня дитина.

Імуносупресори пацієнтам із пересадженими органами гарантує і оплачує держава. Закуповує ліки Міністерство охорони здоров'я за кордоном. Востаннє люди отримували препарати місяць тому. Хворі щодня приходять до відділу трансплантології в обласній клінічній лікарні дізнатися про ситуацію з піґулками. Нічого втішного медики не кажуть.

- Винуваті ті, що запізнюються з тендерами, винуваті ті, хто не виділяє гроші для пацієнтів. Винуваті всі ті, хто - влада!

Оксана Русин, заввідділу трансплантації та гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні:

- Але по угоді фірма, яка виграла торги, зараз нас не забезпечила тими ліками. З якихось не відомих для мене причин. Сказала, що немає в Україні зараз препарату, щоб нам поставити. 

Поки є проблеми з препаратами, за кожним пацієнтом наглядають. У профільному Міністерстві обіцяють передати хворим ліки вже в середині грудня.

Михайло Гичка, керівник Львівської обласної клінічної лікарні:

- Зараз з Міністерства охорони здоров'я прийшло від укрмедпостачу? що вже є рознарядка, що буде закуплено ці медикаменти. І на середину грудня місяця вже будуть перші поставки.

Якщо чиновники не дотримають обіцянок, більшості пацієнтів із донорськими нирками загрожуватиме повернення до гемодалізу. Хворі ж з пересадженими легенями та печінкою можуть навіть померти.