Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 жовтня 2014, 20:10 Здоров'я
У Києві провели навчання на випадок спалаху Еболи
У Києві провели навчання на випадок спалаху Еболи

Лихоманка Ебола у столиці! Захворів студент медичного коледжу. Його ушпиталили, ізолювали також 6-х людей, котрі контактували з інфікованим. Це лише легенда для навчань медиків. Їх готують до зустрічі зі страшною недугою, бо вона вже близько - випадки смертельної гарячки виявили в Польщі й Румунії.

Хлопець, якому стало геть зле, прийшов до студентської поліклініки. Він тільки вчора повернувся з африканського континенту. Тож запідозрив найстрашніше - Еболу.

Олег Рубан, головний державний санітарний лікар м. Києва:

- З симптомами: велика температура, блювота, кровохаркання і крововиливами, це є основні симптоми Ебола.

Його одразу поклали до інфекційного відділу Олександрівської лікарні. Ізолювали також найближче оточення студента.

Олена Ткаченко, кореспондентка: 

- А на цей вхід, за легендою, привозять людей, які контактували з хворим. Таких місць в лікарнях Києва підготували 134, але за потреби готові збільшити до півтори тисячі.

Місця реальні, випадок - вигаданий. Це лише навчання медиків, але для того, щоб вміти протистояти страшній недузі. Нині у світі інфіковано Еболою вже понад десять тисяч людей, більше половини померли. Бо ліків проти лихоманки немає. 

- Сьогодні ВООЗ розробляє дві вакцини, але ще не доведено, що ці вакцини можуть допомогти, тому дуже велика летальність хвороби, 50% захворівших помирають.

Тож зупинити недугу можна, якщо вчасно локалізувавши хворого й тих, хто з ним контактував.

Михайло Радуцький, радник Київського міського голови:

- Від кордону Польщі до Києва всього 500 км, коли нам треба бути, вчитися в бойових умовах, такі повномасштабні з залучення надзвичайних ситуацій, КМДА, всіх лікарень, швидкої, ДАІ та міліції - це перші навчання.

Розпочали зі спорядження всіх служб спеціальними протичумними костюмами. Далі - алгоритм дій для медиків не надто новий.

Павло Пермяков, завідувач відділу Центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф м. Києва:

- Обеспечить прием пациентов зараженных, они работают в спецкостюмах, в панорамных масках с фильтрами, забирают их с места очага и проводят госпитализацию в специализированные клиники.

За хворим і його оточенням спостерігатимуть. А якщо таки підтвердять хворобу, радять не панікувати. У світі потроху навчилися долати лихоманку.

Олег Рубан, головний державний санітарний лікар м. Києва: 

- Є приклади лікування в США, в Нігерії, яка вже на вчорашній день призупинила епідемію. Специфічних ліків немає, але симптоматично вона виліковується.

Утім, це не гарантія одужання. Та й перші заходи з подолання страшної лихоманки не надто відрізняються від боротьби з найпростішою застудою - не вдаватися до  самолікування, а йти до лікаря.