Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2014, 23:51 Здоров'я
Лікарі та байкери закликали жінок до боротьби з раком
Лікарі та байкери закликали жінок до боротьби з раком

У групі ризику - жінки! Майже 8 тисяч представниць прекрасної статі щороку в Україні помирає від раку молочної залози. Й вік недуги стрімко молодшає. Утім, лікарі наголошують - подолати хворобу можна.

Сірі коридори, нескінченні обстеження, кабінет онколога, світло лампи в операційній, крапельниці й біла до сліпоти палата. Ксенія все це пережила.

Ксенія Панкратова, мешканка м. Києва:

- Очень сложно, очень тяжело, и по сегодняшний день мне не очень хочется об этом думать и свыкнуться с этой мыслью.

Два роки тому, коли жінці було 33, в грудях вона намацала ґулю. Похід до мамолога закінчився вердиктом у картці - рак молочної залози другої стадії. Лікуватися потрібно було швидко, адже пухлина стрімко зростала.

Ксенія Панкратова, мешканка м. Києва:

- Буквально за 3 месяца у меня появилась огромная шишка внутри, следуя рекомендациям врача, начала лечение, оно было непростое, длилось 1,5 года, плюс операция, плюс реконструкция.

Рак молочної залози - недуга, що прогресує серед представниць прекрасної статі. Й вік її молодшає - нерідко ця онкологія нині зустрічається навіть у 18-річних дівчат.

Валерій Чешук, головний онколог Міністерства охорони здоров'я України:

- 2013 рік охарактеризувався тим, що було виявлено 17 700 хворих, а 10 років назад було 15 тисяч. Ця патологія, починаючи з 30 років, займає перше місце.

Лікарі пов'язують це з екологією, навіть сонячною активністю, але головно з образом життя сучасних жінок. Кажуть: рак молочної залози - часто захворювання самотніх дам.

Микола Анікусько, завідувач відділу Київського міського онкологічного центру:

- Рожать своевременно, кормить как можно больше, мы говорим о родах, потому что период наступления первой беременности играет очень важную роль, роды до 25 лет, как правило, статистически снижает рак молочной железы.

А пологи після 35-ти - навпаки, різко збільшують ризик виникнення цієї онкології. За рік рак молочної залози вбиває майже вісім тисяч українок. Утім, це не завжди смертельний діагноз. Навпаки, недугу добре лікують, за єдиної умови - ранньої діагностики. Фахівці б'ють на сполох - цьогоріч жінки втричі менше відвідували мамологів. Пов'язують це з ситуацією у країні.

Микола Анікусько, завідувач відділу Київського міського онкологічного центру:

- Статистика в данный момент еще не ясна ввиду того, что произошли миграционные перемещения женщин в пределах страны, за ее пределы, но тем не менее мы видим, что количество за последних 6 месяцев запущенных случаев рака молочной железы увеличилось на 10 процентов, на 10-12%.

20 жовтня - день боротьби з раком молочної залози. Майже щороку активісти намагаються нагадати жінкам, що їхнє здоров'я у власних руках. Долучаються до акцій і чоловіки.

Сергій Клименко, байкер:

- Привлекает внимание людей, обращает внимание. А что вы делаете? А вот такая проблема, надо задуматься.

Цьогоріч із закликом відвідати мамолога столицею проїхалися… байкери. Й самі пообіцяли повести коханих до лікаря. Утім, як ніхто інший, жінок закликають пройти профілактичне обстеження колишні пацієнтки онкодиспансерів. Як приміром - наша героїня Ксенія.

- Я призываю всех женщин посещать доктора или же хотя бы делать самообследование.

Ці нехитрі маніпуляції, а також глобально - активний образ життя, відмова від жирної їжі, цигарок та алкоголю - може врятувати представницям прекрасної статі життя.