Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 серпня 2014, 00:55 Здоров'я
Викрадені в Луганську хворі малюки повернулися в Україну
Викрадені в Луганську хворі малюки повернулися в Україну

Терористам не вдалося залишити за кордоном вісьмох викрадених вихованців Луганського дитячого будинку. Через кілька днів перебування в російському місті Донецьку стараннями дипломатів й омбудсменів малюків повернули до України.

Шлях до України для вісьмох вихованців луганського сиротинця видався довгим і тернистим. Захоплених терористами малюків кілька тижнів тому доправили через кордон до російського Донецька.

Валерія Лутковська, омбудсмен:

- Це діти, яких абсолютно по-звірячому вивезли до території РФ без жодного медичного супроводу, в такій спеці, яку ми маємо зараз, представники ЛНР при тому, знаючи, що, по-перше - ці діти знаходились в лікарні і їх забрали просто з лікарні і, по-друге, знаючи, що вони мають страшні діагнози: це і діагнози, пов'язані з психо-неврологічними розладами, це і ДЦП і так далі. Всі діти від 8 місяців до 2-х років.

Цим малим - з вродженими вадами здоров'я - довгий шлях додому та нервові навантаження перенести було нелегко. Але вони витримали.

Ірина Веригина, в.о. голови Луганської облдержадміністрації:

- Нам вдалося домовитися, що ми вивеземо цих дітей через кордон РФ і ввеземо на територію України. Тобто тих дітей, яких викрали, яких тримали у полоні, ми змогли повернути зараз на Україну.

Нарешті вихованці в автівках швидкої допомоги та в супроводі медпрацівників перетнули кордон. І ось вони вже в Міловому.

Олександр Петрович, лікар:

- Ну да, заезжали в город Донецк - территорию России, там больница, и там ну где-то полчаса - и нам выдали детвору там, бумаги.

- В якому стані були діти?

- Ну як... Це, конечно, врачи це... Ну, дай Бог, ну вобще вони, для их хвороби. Они-то хворі, конечно.

Після Мілового у вихованців Луганського дитбудинку попереду довгий шлях на триста кілометрів до Харківської області. Та головне, що малюки нині в безпеці й під наглядом лікарів.