Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2014, 23:14 Здоров'я
У Сумах справжня черга на здачу крові
У Сумах справжня черга на здачу крові

Сум'яни продовжують масово здавати кров для поранених в АТО. Щоби це зробили всі охочі - донорський центр навіть скоротив власні вихідні. Кажуть: здана кров зайвою не буде. Адже, на жаль, потреба в ній щодня зростає. До того ж - не меншає пацієнтів з мирних територій, зокрема, онкохворих дітей.

Суботнім ранком городяни поспішають до "служби крові". До реєстратури - черга. Питання, чому вирішили стати донорами, перетворюють на жарт, бо потерпають, щоби слова не пролунали пафосно.  

- Заставили, зарплату, сказали, не дадут.

- Ну, сейчас такая ситуация в стране, поэтому я считаю своим долгом.

Друзів-підприємців намовив на добру справу Андрій Безрук. Вони й раніше регулярно здавали кров - спочатку для онкохворих дітлахів, зараз - кому стане в потребі.

Андрій Безрук, мешканець м. Сум:

- Мы помогаем не только сдачей крови, еженедельно мы ездим в детский лагерь, там, где на данный момент находяться беженцы из Луганска и Донецка, собираемся с друзями и привозим каждую неделю продукты, вещи, помогаем нашим солдатам, т.е. даем деньги на бронежилеты.

Андрей Мужецький, мешканець м. Сум:

- Просто эта ситуация вынудила, т.е. да, ты понимаешь, что это нужно, нужно людям, много друзей, которых мобилизировали и в зону АТО отправили, потому понимешь, что да, моя кровь может помочь просто спасти жизнь.

Усі донори обов'язково проходять обстеження, аналіз, а безпосередньо перед здаванням - пригощаються чаєм. 

Зінаїда Шухарова, буфетниця:

- Ну это жидкость, кровь, тут пополняют вам чаем, настроение поднять, некоторые приходять -  бояться ж, вот здесь попьют, пообщаются ж - и уже не бояться.

Стати донором може кожна здорова людина від 18 років. Навідріз відмовлять тим, у кого в анамнезі інфекційні, венеричні, деякі шкірні хвороби. Чи можна здавати за інших хронічних недуг - лікар вирішує на місці.

Лариса Солдатова, лікар-трансфузіолог:

- Можем в виде исключения, особенно сейчас, когда очень много людей приходит, очень много, и сдают для АТО, и люди просто хотят сдать, и я порой не могу отказать им, потому что я вижу их патриотизм, что ли, в этот момент.

Процедура триває до 5 хвилин, якщо на плазму - значно довше. Та лікарі запевняють - весь обсяг згодом поновиться в організмі. 

- Ощущения приятные, самочувствие, мне кажется, что только улучшается.

- Советую не сидеть, не отсиживаться дома, а приходить, записываться и сдавать кровь, кровь очень нужна.