Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2014, 21:35 Здоров'я
За даними Міноборони на Донбасі загинули півтисячі мирних жителів
За даними Міноборони на Донбасі загинули півтисячі мирних жителів

Майже півтисячі мирних мешканців утратили життя за час бойових дій на сході України. Півтори тисячі дістали поранень. Є серед загиблих і семеро дітей. Продовж останньої доби найманці тероризують мешканців Луганська й Донецька, обстрілюючи житлові квартали та аеропорти. Українські вояки дають їм відсіч.

Шість гелікоптерів Російської федерації цієї ночі перетнули український кордон. Перетнули межу в районі населеного пункту Колісниківки, Луганської області.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Наші прикордонники зафіксували заліт на територію України, на глибину до чотирьох кілометрів, шести вертольотів Російської Федерації, які згодом повернулися назад. Після ретельної перевірки району прикордонники виявили підготовлені мінометні позиції та предмети військової амуніції.

Армійці зазначають: терористи намагаються зробити собі "вікно" до рідної федерації. Саме тому, вогонь на рубежах ведуть чи не щодня. Внаслідок чергового мінометного обстрілу пункту перепуску "Довжанського" поранено 5ьох прикордонників і стільки ж військовиків.

Здригається від обстрілів і Луганськ. Мешканці різних районів зазначають, що найстрашніше почалося на світанку 10 липня. Вдень в одному з районів скалки набою поцілили в балкона житлового будинку. Загинула жінка.

Не вмовкає й повітряна тривога. За допомоги авіації українські військові завдали переможного удару по терористах, що стріляли з Граду й танків в районі Луганського летовища.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- В наслідок авіа удару українських військових, терористи втратили 2 танки та одну систему залпового вогню "Град" з екіпажами та бойовим розрахунком.

Загалом за останню добу незаконні збройні формування скоїли десяток обстрілів позицій військових. На фугасі підірвався БТР з бійцями. За цей час у боях загинуло троє армійців, 27 семеро поранені.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Сьогодні в ночі під час проведення спеціальної операції в районі Сіверська українські військові у бою знищили дві групи мінометної обслуги та зруйнували фортифікації і споруди бойовиків.

Атакували й Сіверськодонецьк, Луганської області. Місцеві в соцмережах зазначають: майже одразу після вибухів на місці з'явилися російські журналісти, котрі почали переконувати людей, що руйнувань завдала нацгвардія. Тоді як містяни впевнені: набої прилетіли з блокпоста терористів, а медійники прибули негайно не випадково.

На щастя, жертв та постраждалих серед мешканців немає. У міністерстві ж охорони здоров'я зазначають: за час бойових дій на буремному сході поранень дістали майже півтори тисячі мирних громадян, 108-ро з них - діти й жінки. І приголомшлива статистика щодо загиблих.

Василь Лазоришинець, заступник Міністра охорони здоров'я України:

- На жаль, вони в нас більші ніж у військових. Серед загинувших 478, з них тридцять жінок і семеро дітей. Це цивільних людей й на цей момент 279 знаходяться у медзакладах.

Більшість убитих - мешканці Краматорська та Слов'янська. Нині в цих містах спокійно. Там постійно працюють сапери.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Військові сапери завершили обстеження територій на предмет мін між ізюмом та Слов’яськом. За останні три доби інженери вилучили 200 вибухонебезпечних предметів.

Від сьогодні мешканці визволених міст почали отримувати пенсії та інші соцвиплати в поштових відділах. А Німеччина надає на відбудову зруйнованих на сході поселень - 2 з половиною мільйони єврів.