Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 червня 2014, 22:01 Здоров'я
Харківські лікарі та волонтери рятують поранених на Сході воїнів
Харківські лікарі та волонтери рятують поранених на Сході воїнів

До харківського військового шпиталю щодня прибувають нові пацієнти. Нацгвардійці, поранені в зоні АТО під час "перемир'я". Клінічний центр, де оперують і лікують бійців, спеціалізується на специфічних ушкодженнях воєнного часу.

Юрій дістав поранення під Слов'янськом. Військовик 25 аеромобільної бригади, в зоні бойових дій пробув два місяці, поки в нього не влучив уламок набою. Називати прізвище й показувати обличчя бійця, як і всіх інших - не можна. Це вимога армійців.

Юрій, військовослужбовець:

- Нарвались на засаду, был выстрел из РПГ, нас осколками накрыло.

У харківському військовому шпиталі нині рятують і лікують кілька десятків бійців сил АТО. У всіх - вогнепальні або скалкові поранення. Кілька пацієнтів - у тяжкому стані, з ушкодженнями внутрішніх органів. Постраждалих доправляють сюди щодня, попри те, що оголошено затишшя.

Віктор Поліщук, керівник Військово-медичного клінічного центру Північного реґіону:

- На сегодняшний день мы проводим эвакуацию раненого из Изюма с ранением брюшной полости. Он уже в дороге, сейчас поступит сюда, и будем оказывать помощь. И ушел буквально при вас реанимобиль за тяжелораненым в череп.

У закладі поранений може пробути від кількох днів до кількох місяців. Пацієнт повинен зручно і правильно лежати - розповідають медики. Для цього є спеціальні ліжка. Два десятки таких, куплених на пожертви харків'ян, сьогодні передали шпиталю.

- Вот это положение используется при переломах костей таза. Кроме того, имеется конструкция для создания вот такого положения, которое придается людям, которые имеют переломы бедра и голени.

Всеволод Кожем'яко, волонтер:

- Дальше на подходе у нас инструменты для проведения операций, вот это мы буквально скоро будем поставлять.

Все для фронту, все для перемоги. З початком бойових дій на Донбасі шпиталь відмовляється від планових операцій і зосереджує всі зусилля на поранених військових і нацгвардійцях. Якщо не вистачає обладнання або ліків - допомагають волонтери.