Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 травня 2014, 23:15 Здоров'я
У столичній лікарні вимагали оплатити огляд для військомату
У столичній лікарні вимагали оплатити огляд для військомату

Заплатити за медичний огляд вимагають від мешканця Київщини в одній з обласних лікарень. Утім, чоловік прийшов до закладу не з власного бажання, а за направленням з військкомату.

Повістку офіцер запасу Микола Каліцький отримав кілька тижнів тому. За місцем прописки, у Вишгородському військкоматі, пройшов медкомісію. Та його відрядили на дообстеження.

- Меня направили в областную поликлинику к врачу-эндокринологу.

У чоловіка запідозрили ожиріння. Ендокринолог, щоб підтвердити діагноз, порадила здати кров, пройти УЗД, рентген, окрім того ще й відвідати додатково окуліста, невропатолога й дієтолога. За всі процедури йому сказали - плати.

Микола Каліцький, мешканець с. Раківки:

- Мне нужно купить карточку, потом я попал к завотделению, она сказала, что нужно оплачивать анализы, но сегодня мне пришлось оплатить 74 грн за рентген.

Наскільки правочинні вимоги лікарні - знімальна група Свідка разом з Миколою йде з'ясовувати до керівництва медзакладу. Нам тут не раді.

- Вам дадут ответ в письменном виде, потому что сейчас нет ни начмеда, ни главврача, потому что сейчас идет как раз аттестация врачей.

Утім, доля усміхнулася, і до приймальні завітала виконувачка обов'язків керівника медичної служби. Вимагання грошей за обстеження призваного до армії жінку не бентежить.

- Мы ж не требуем на что-то такое, есть определенные требования - перечень платных услуг утвержденный, куда входят анализы, некоторые обследования, в том числе и рентген.

- Исключений нет ни для кого? Ни для пенсионеров, малоимущих, призванных в армию?

- Ну, я, честно говоря, выполняю обязанности заступника заведующего отделения, так досконально не могу ответить, мне надо уточнять.

Тож чи треба платити покликаним до лав вояків - таке питання знімальна група Свідка поставила міністрові охорони здоров'я, у нього однозначна відповідь.

Олег Мусій, міністр охорони здоров'я:

- Потрібно провести ті чи інші дослідження, якщо це він добровільно для себе, то можна навіть у приватних клініках, але якщо на вимогу воєнккомату - то це має бути однозначно безкоштовно, будь-які дослідження і лікування в тому числі.

Виконувача обов'язків міністра оборони ситуація теж здивувала, пообіцяв з'ясувати.

Віталій Андронатій, директор департаменту Міністерства оборони України:

- Комісія при військоматі не може зробити якісь критеріїв, вона направляє до фахівців, якщо обласна лікарня бере за це з громадян України за це гроші, ну обласна лікарня повинна за це відповідати.

Поки відомства розбираються - чому в лікарні вимагають гроші від призовників - Свідок домігся, щоби аналізи Миколі зробили безоплатно. Для цього тимчасовій керівниці медчастини треба було просто розписатися на направленні.