Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2014, 23:08 Здоров'я
Пораненого Кернеса вивезли на лікування до Ізраїлю
Пораненого Кернеса вивезли на лікування до Ізраїлю

Пораненого харківського мера вночі доправили до Ізраїлю. Геннадій Кернес нормально переніс переліт і зараз - у спеціалізованій клініці в Хайфі. Його стан - украй тяжкий, але стабільний. Вогнепального поранення міський голова дістав у понеділок опівдні. За даними міліції, це був спланований і добре організований замах.

Ізраїльські лікарі прилетіли на консультацію вночі. Консиліум дійшов висновку - пораненого під час замаху Генадія Кернеса можна транспортувати. Це ризик, проте виправданий.

Валерій Бойко, директор Інституту невідкладної хірургії:

- Удалось вывести его из того состояния шока, в котором он был. И это позволило стабилизировать показатели гемодинамики, сердечной деятельности, функции почек и других жизненноважных органов. Изменилась ситуация, и это позволило все-таки его перевезти.

В ізраїльских колег - величезний досвід порятунку людей зі складними вогнепальними пораненнями. Так пояснюють місцеві лікарі необхідність залучення закордонної медицини. У Хайфі нині оцінюють стан пацієнта, роблять обстеження та дослідження - томограми й рентген.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- Он находится в состоянии медикаментозного сна, так как есть необходимость в искусственной вентиляции легких. А ИВЛ может проводиться только в состоянии медикаментозного сна.

Адвокати Кернеса подбали, щоби генеральна прокуратура не розцінила його перевезення як втечу. Адже мер Харкова перебуває під слідством за трьома тяжкими звинуваченнями. Дозвіл на його виїзд за кордон надав суд.

Олександр Гунченко, адвокат Геннадія Кернеса:

- Как только стал вопрос о необходимости срочного выезда за границу для оказания экстренной медицинской помощи. Поскольку имела место угроза жизни - такой вопрос возник. И сразу же безотлагательно было заявлено в Печерский суд ходайство. А после этого паспорт заграничный Геннадия Адольфовича, которое следствие вернуло, и оригинал решения были доставлены в Харьков.

Замах на Кернеса вчинили з політичних міркувань. Це основна версія злочину, яку озвучив заступник міністра внутрішніх справ. Слідство вважає: мера Харкова хотіли прибрати, бо він заважав сепаратистському рухові.

Сергій Яровий, заступник міністра внутрішніх справ:

- Я думаю, что это реакция сепаратистко-настроенных лиц для стабилизации обстановки в этом регионе. Мы видим, что все это проводится по заранее спланированному сценарию. Мы знаем, какие события происходят у нас в Донецкой области. Это Артемовск, Макеевка, Славянск. Я думаю, что эти силы продолжают свои действия, свои акции для того, чтобы дестабилизировать обстановку в Харькове.

Поранено Геннадія Кернеса кулею калібру сім шістдесят два. Таку гільзу, за даними міліції, знайшли на місці пригоди. Там таки була вогнепальна зброя: яка саме - слідство не розголошує. Виконавець добре продумав замах: поряд ще й була закладена вибухівка.