Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 квітня 2014, 22:46 Здоров'я
На Рівненщині малюк отруївся водою з колодязя
На Рівненщині малюк отруївся водою з колодязя

Від отруєння нітратами ледве не померло одномісячне немовля на Рівненщині. Дитячу суміш молода матуся розбавила кип'яченою водою з колодязя. За кілька годин хлопчик посинів, і в нього почалися судоми. Швидкою допомогою крихітку повезли в лікарню, втім просто в медичному авті у Дмитрика зупинилося серце.

Усі чотири доби, коли Дмитрик був на апараті штучного дихання, його батьки буквально мешкали на вулиці під лікарнею. Кажуть: медики не приховували, що життя їхнього синочка висить на волосині. А сталося горе, ймовірно, через криничну воду, яку споживає родина.

Алла Гончарук, мати постраждалого немовляти:

- Він спав, хорошо все було, потім проснувся, став крепко кричати. Він став синіти, в середині в роті стало чорніти. 

Воду на дослідження взяли санепідеміологи. Зазначають - стосовно харчових інфекцій висновки робити зарано, але вже відома кількість нітратів у рідині. Вона шокувала і медиків, і батьків.

Валентина Панчук, завідувачка Гощанським відділом санепідемстанції:

- За бактеріологічними показниками ще результатів дослідження немає, будуть через два дня, а за санітарно-хімічними показниками є результат дослідження води - нітрати перевищують в десять разів.

У сім'ї ще двоє дітей: двох та восьми років. Ознак отруєння в них дорослі не помічали. Тепер, твердять, немовляті води з криниці в жодному разі не даватимуть.

Тарас Гончарук, батько постраждалого немовляти:

- Будемо купляти воду стерилізовану, будемо тоді підгодовувати, бо вже груддю жінці сказали, що не можна годувати.

Востаннє отруєння нітратами в селі Курозванах зафіксували чотири роки тому - тоді також занедужала дитина. Звідки сполуки - сільський голова не знає, мовляв, шкідливого виробництва поряд немає. Та про всяк випадок люди почали воду хлорувати. Що вплинуть деззасоби на вміст хімікатів - сумніваються. 

Іван Кравчук, Курозванський сільський голова:

- Сільська рада закуплює хлорку на медпункт. Завфапом повинна цеє діло зробити.

- А до того робилося?

- Да, торік восени робилось. Це я знаю точно.

- А це має так і відбуватися раз в рік?

- Да.

Нині постраждалому Дмитрикові значно ліпше. З реанімації його перевели в інфекційний відділ. Дитина вже при тямі й самостійно дихає. Що мало не вбило місяшного хлопчика - буде відомо після остаточних висновків експертизи. Вони будуть за кілька днів.