Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 січня 2014, 23:22 Здоров'я
Приходимо до тями після новорічних свят
Приходимо до тями після новорічних свят

Зайва вага й депресія - такі наслідки новорічних свят. До того ж, у більшості українців розпочалися трудові будні, що додало стресу.

Новорічні канікули закінчилися, а з ними і свята. Психологи заявляють про першу сезонну депресію.

Алевтина Шевченко, психолог:

- Комусь просто соромно за те, як він провів свята, у когось відбувається відкат настрою, хтось провів свята невдало, не так як планував, переживає розчарування.

Киянин Юрій згадує вихідні з сумом. В усьому винуватить погоду. Мовляв, які веселощі без снігу.

Юрій, мешканець м. Києва:

- Даже выходить из квартиры не хотелось, поэтому компьютер, телевизор, кухня, каждые 2 часа культпоход на кухню, за новыми салатиками, чем-то вкусным.

А тут вже й на роботу час.

- Чувствовал себя бароном Мюнхгаузеном, который вытягивал себя с болота за волосы, потому что ну очень не хотелось.

З аналогічним настроєм, самопочуттям, і зайвими кілограмами до трудових буднів стала чи не більшість українців. Утім, фахівці кажуть: ситуацію можна врятувати. Спершу приводимо до тями психіку.

Алевтина Шевченко, психолог:

- Не треба себе приводити до тями, страждайте, і скажіть про це всім: "Шось у мене поганий настрій", не треба маскувати, не треба імітувати оргазм, коли його немає, це ще до гірших наслідків призведе.

Утім, стану душі не нормалізувати, якщо розладнаний шлунок.

Оксана Скіталинська, дієтолог:

- Кожен продукт має свій термін зберігання, якщо він пройшов, тому у нас може хронічно інфекція протікати, ми будемо себе в’яло почувати, щось буде нити в боці. Ті які салати нарізані 1 січня треба викинути.

Табу дієтолог накладає на ковбаси, копчені окісти, майонез, та соуси. Наполягає й на зменшені кількості алкоголю та солі.

Оксана Скіталинська, дієтолог:

- Сіль, всі це знають, затримує рідину в організмі, тому ми ходимо такі набряклі, надуті,  з поганим настроєм, бо набрякає не лише тіло, але й тканини головного мозку, тому настрій у нас поганий і все таке інше.

А ось налягти треба на продукти з чималим вмістом клітковини: овочі, фрукти, ягоди, каші. Відновить організм, передусім печінку, й нежирний білок, який міститься, приміром, у кисломолочних продуктах. Не забувайте й про спорт. Фізичне навантаження сприяє виділенню ендорфінів - гормонів задоволення. Досить навіть прогулянок на свіжому повітрі й елементарних вправ.