Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 січня 2014, 22:59 Здоров'я
До України повернулася африканська чума
До України повернулася африканська чума

Африканська чума повернулася в Україну. На Луганщині прикордонники під час чергового обходу побачили на березі річки труп дикого кабана. Експерти підтвердили, що тварина була хвора на чуму. Аби запобігти поширенню недуги, в радіусі десяти кілометрів оголосили карантин. У цю зону потрапили три села.

Відсьогодні дорогу до Камишного, Іванівки, та Колесниківки перекриває блокпост. В села пускають всіх, а випускають лише після ретельної перевірки автотранспорту, саноброблення підошов взуття та коліс машин. Вивозити звідси м'ясо заборонено. Все - через хворого на африканську чуму вепра, тушу якого знайшли на російсько-українському кордоні.

Андрій Макаров, інспектор відділу ветеринарної медицини  ГУ МВС України в Луганській області:

- Сегодня на три села наложен карантин. Наша задача - выставить пост и не допустить вывоза свинины с угрожаемой территории.

У карантинних селах зовні все спокійно. Тишу порушує лише верещання домашніх свиней. Мешканці вже почали їх різати. Олексій Миколайович - вчитель місцевої школи. Каже, як почув про африканську чуму, одразу взяв ножа.

Олексій Миколайович, вчитель:

- Вон вырезаем сейчас. Я не знаю, обещали мясокомбинат, но нету, сами режем.

- Сколько у Вас?

- Было 19. 7 штук уже зарезали.

М'ясо господар продавав місцевому люду. Зазначає: ціну зменшив майже вдвічі. Проте вже ніхто не купує, бо майже в кожного у дворі є свої поросята. Їх всіх вже описали ветеринари - загалом до ста 100 голів. Якби чуму виявили у свійської тварини, то всіх домашніх свиней забрали б і спалили на вогні. Та позаяк хворий був вепр, то свійських заберуть на переробку.

Микола Мартиненко, головний ветеринарний лікар Луганської області:

Все это поголовье будет вырезано. Мы выбьем это все поголовье. Передадим его на мясокомбинат, и мясокомбинат переделает его или на тушенки, или на вареные колбасы.

Ветеринари припускають -  кабан вже мертвий річкою приплив в Україну з Росії. Там у сусідньому Тарасівському районі африканська чума вирує давно. Й відстрілюють диких тварин. Цей, припускають експерти, ймовірно, втікав від кулі, проте здох від хвороби. Місцеві мисливці тепер обіцяють негайно винищити всіх диких свиней. Впевнені - лише так убезпечаться від поширення страшної зарази.