Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2013, 21:31 Здоров'я
Як відгуляти Новий рік без шкоди для здоров'я
Як відгуляти Новий рік без шкоди для здоров'я

Українці навчилися відзначати Новий рік без надзвичайних пригод - констатують медики. Втім, уже 1-го січня викликів швидкої значно більшає. Основні причини - загострення давніх хвороб на тлі святкування і травмування після вживання алкоголю.

Святковий стіл - саме за ним більшість українців відзначає чи не всі зимові свята. Медики ж застерігають - їсти треба менше.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги:

- Одна каже - ми стільки наготовили, що ще свині три дні їли. Потрібно готувати стільки, скільки ви з'їсте, і готувати ті харчі, які повинні бути з'їдені в цей день, і є певні термініи зберігання їжі. У нас удар по печени и удар по холодець, потім олів'є на майонезі, потім ще картошка тушена з ребришками.

Немає й культури вживання алкоголю. Що і як пити - люди, здебільшого, просто не знають.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги:

- Червоне вино деякі люди не переносять, у них страшна головна біль, і ми приїзджаєм коли - зняти цю мігрень дуже тяжко. В різному віці показаний різний алкоголь, одним можна пити вино, старшим людям краще пити менше, але кріпкі напої, а коньяк - це вже напій, який п'ють після трапези.

Для тих, хто має проблеми з печінкою й серцем, алкоголь особливо шкідливий навіть на свята.

Леонід Кушнір, лікар-кардіолог:

- Алкоголь однозначно повышает артериальное давление, однозначно вызывает сердцебиение, так называемую тахикардию. Алкоголь обладает ритмогенным эфектом - вызывает целый ряд нарушений ритма сердца, в том числе опасных.

Ігор Червак, лікар-кадіолог:

- Хвора печінка, вона дуже вразлива до алкоголю, і хто має захворювання печінки - гепатит, цироз - це категорично не можна вживати ні каплі алкоголю.

Натомість чимало людей з хронічними хворобами на свята забувають про ліки і гуляють нарівні з усіма. Робити цього категорично не можна.

Леонід Кушнір, лікар-кардіолог:

- Люди, которые страдают хроническими заболеваниями, не должны в этот день забывать принимать свои плановые медикаменты. Потому что иногда люди в честь праздника не принимают лекарства, резкий синдром отмены медикаментов опасен и может вызвать тяжелые осложнения.

Не сидіти за столом, а відпочивати активно медики радять усім українцям. І чимало людей на свята їде на гірськолижні курорти. Та й тут чигає небезпека. Без спеціальної підготовки лижники-початківці одразу стають клієнтами місцевих травмпунктів.

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я:

- Якщо людина цілий рік сиділа в офісі, а потім поїхала на курорт і різко починає, якраз травми трапляються в перші години, в перший день найбільше травм.

Для медиків найгарячіша пора - саме перше січня. Якраз на цей день припадає найбільше викликів швидкої. Після бурхливого гуляння загострюються хронічні хвороби і стаються нещасні випадки, спровоковані зайвим алкоголем. Тож щоб не псувати свята ні собі, ні медикам, варто в усьому дотримуватися міри.