Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 жовтня 2013, 01:39 Здоров'я
Здоров'я школярів під загрозою
Здоров'я школярів під загрозою

Кволе молоде покоління чи недогляд учителів і медиків? За останні шість років у школах на уроках фізкультури від сердечних нападів померли півтора десятка дітей. Лікарі переконують - зарадити такому лихові надалі можна. Під час обстеження треба розділяти учнів на групи здоров'я. Але цілковито відмовлятися від фізичних навантажень не варто.

Наталія дізналася про такий медогляд на батьківських зборах. Переконана - в її Михайлика фізичних вад немає, та відвідати лікаря не завадить. 5-класника просять роздягнутися й міряють пульс у спокійному стані. Далі - 30 присідань за 45 секунд. Знову міряють частоту ударів серця. Ця нехитра процедура - проба Руфьє. На перший погляд - все просто, але отримані результати дуже важливі. Адже вони визначають стан здоров'я та здатність дитини повноцінно виконувати вправи на уроках фізкультури. 

Світлана, мешканка м. Києва:

- Треба було пройти, щоб володіти інформацією про те, чи є у дитини якісь відхилення, чи немає.

Та попри сподівання матері, відхилення таки є.

Світлана, мешканка м. Києва:

- В нього є підвищення невеличке, як сказав лікар, і треба звернутися до педіатра і зробити кардіограму повторно. Подивитися, чи там нема ніяких відхилень.

Результати медогляду Михайлика - не дивина. Лікарі кажуть: з кожним поколінням діти дедалі кволіші й менш рухливі. Тож вирішили проводити у школах обстеження щороку.

Наталія Кошель, заступник керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги "Русанівка":

- Нажаль, нервово-психічні перевантаження, гіподинамія і екологічні чинники впливають негативно на стан здоров'я дітей. Переважно вони сидять за комп'ютерами, є великі шкільні навантаження, і тому фізичне здоров'я, нажаль, погіршилось дітей. Зараз ми маємо дітей, які можуть відвідувати основну групу по фізкультурі - приблизно половину дітей.

Медики зазначають - знижений показник за пробою Руфьє в половини школярів. Але це не вирок.

Генадій Апанасенко, головний санолог МОЗ України:

- Низкий уровень здоровья таблетками не лечится. Низкий уровень здоровья лечится только соответствующей физической нагрузкой, и она должна четко соответствовать функциональному состоянию ребенка. Только в этом случае мы получим позитивный результат.

Батьки повинні розуміти, що не треба позбавляти дітей навантажень, а навпаки, змалечку привчати до фізичних вправ.

Наталія Кошель, заступник керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги "Русанівка":

- Більше йти на вулиці, займатися, принаймні, фізкультурою, якщо не спортом, робити вранішню гігієнічну гімнастику, більше проводити часу на свіжому повітрі. І якщо є якісь бодай найменші відхилення у стані здоров'я, звернутися до лікаря і разом з лікарем розробити реабілітацію дитини, програму покращення стану здоров'я.

Своєю чергою вчителі фізкультури матимуть інформацію про кожну дитину і зможуть ефективно розподіляти навантаження на учнів за їхнім станом здоров'я.