Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 серпня 2013, 00:13 Здоров'я
Як вберегтися від отруєння влітку
Як вберегтися від отруєння влітку

Літо - час медової пахлави, тараньки, весільних тортів і кавунів. А все це в умовах спеки - джерела гострих кишкових інфекцій та отруєнь. Що можна їсти, а які харчі варто оминати десятою дорогою, щоб не пролежати погідні дні на лікарняному ліжку.

Севастопільська інфекційна лікарня переповнена. Останніми днями люди потрапляють сюди десятками. Що спричинило масові захворювання відпочивальників - нині з'ясовують фахівці, але припускають, найімовірніше - то все через пляжну їжу. 

- Вяленая рыба, леденцы-петушки, яблочки в карамели, кто желает? Леденцы, трубочки, пахлава, горячая кукуруза!

А це вже Житомирщина, село Немиринці. З весілля в лікарню з гострою кишковою інфекцією потрапили майже півсотні людей. Один пацієнт - в реанімації.

- Температура 39, потом узнали, шо не в мене одного.

Євген Яців, постраждалий:

- Тошнило, температура висока. Дуже багато всього їли, а підозрювати шось...

Гостей на святі пригощали домашньою їжею, але що саме спричинило масове отруєння - поки невідомо. Тривають численні експертизи. Яйця, м'ясо, риба, молоко та кремомісткі вироби - влітку вони вбивчі. В них надзвичайно швидко розмножуються різні інфекції.

Ігнат Матасар, завідувач відділу Наукового центру радіаційної медицини АМН України:

- Ботулізм і стафілококову інфекцію, потім берем ще сальмонелу, гостру кишкову паличку, проте ну іще може бути дизентерія, але це гостра кишкова інфекція.

Ні - харчам з базарів, кажуть фахівці. Адже більшість торгівців не дотримується елементарних правил зберігання продуктів. І замість тримати їжу в холодильниках - викладають її під палюче проміння. 

- З чи ви продаєте пиріжки? 

- З вишнєю.

- А з мясом у вас немає?

- Немає в мене з мясом. Дивіться. 

- А це виглядає як сосиска, а не як вишня. Вироби з м'ясом, а вони без холодильника.

- Відійдіть від мене!

Продавець шаурми від телекамери не тікає. Каже, на його продукцію ніхто не скаржиться.

- Скільки воно у вас зберігається і в яких умовах?

- Не знаю.

- Не знаєте?

- Ні.

Поїв якось київської шаурми Мілад з Німеччини. Після швидкого перекусу чоловіка три дні мучила діарея. Тож тепер ятки оминає десятою вулицею.

Мілад, турист:

- Нема у нас такого. Вообще не разрешают на улице продавать, это у вас незаконно вже всьо. Это же бардак всьо. Надо закон смотреть. Это же народ покупает, это пыль, это грязь все.

Своєї вини торгівці не визнають. Товар боронять криком і кулаками.

- Ви не снімайте мене, чого ви мене знімаєте, йдіть знімайте там..

- Де там?

- Отам в супермаркеті.

- Ви продаєте пиріжки.

- Мене вже знімал, знімал.

- Слухайте, я вас запитати хочу, чому у вас пиріжки без холодильника?

- Іди оно туда.

- Та шо значить іди? Я вас запитати хочу, чого у вас пиріжки без холодильника?

- Якраз у мене холодильник.

Небезпечне не лише м'ясо, а й садовина та городина. Бо часто містять у собі нітрати. Овочі та фрукти треба ретельно мити, а ліпше - вимочувати у воді. Якщо ж ви все-таки відчули, що отруїлися, промийте шлунка й якнайшвидше зверніться до лікаря.

Ігнат Матасар, завідувач відділу Наукового центру радіаційної медицини АМН України:

- При цьому важливо пам'ятати те, що ми хочемо напоїти чимось дитину, окрім води, нічого у цьому разі не потрібно робити, звичайна вода, негазована, газовані напої, вони стимулють всмоктування різних речовин.

Що саме спричинило дисбаланс в організмі - можуть з'ясувати лише медики. А отже і призначити лікування.