Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 квітня 2013, 21:49 Здоров'я
У столиці смертельно хворі вимагали державної допомоги
У столиці смертельно хворі вимагали державної допомоги

Хворі на туберкульоз, гепатит та СНІД сьогодні вимагали під кабінетом міністрів грошей собі на препарати. Люди кажуть: якщо держава не почує, 44 тисячі українців приречені. Саме стільки пацієнтів нині у критичному стані й вимагають негайного лікування.

Ці люди з мішками на головах - пацієнти, що мають смертельні недуги. Втім, уряд на їхнє лікування не дав грошей.

Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації:

- Каждому, кому поставят диагноз гепатит, на них выделили 0 грн. Человек прийдет в больницу - все, что он сможет получить там - доброе слово врача. Ничего он не получит в результате. Недофинансирование СПИДа превышает 260 млн, около 170 млн недофинансирование туберкулезных программ.

Андрій Клепиков, директор міжнародного альянсу з ВІЛ-СНІД в Україні:

- В нас є 8 тисяч підписів, які ми передали до кабінету міністрів, з іменами людей, з їхніми телефонами, адресами, це реальні люди, які помруть цього року, якщо вони не отримають лікування.

Якщо лікування СНІДу й сухот хоч якось фінансують, то хворі на гепатит можуть розраховувати лише на себе. Олена живе з вірусом С вже 8 років. Дізналася, що нездужає, коли здала аналізи під час вагітності. Таких, як вона, в Україні майже три мільйони. І жодної державної програми, щоб їм допомогти.

Олена, хвора:

- Гепатит має річний курс лікування, і річний курс лікування на сьогодні тільки ліки коштують 20 тисяч доларів. Це тільки ліки, якщо не брати вартісні тести, які треба проводити регулярно. Лікуються лише ті, хто мають кошти на це лікування, решта людей - вони насправді приречені.

Врешті хворих таки почули. Урядовці, до яких зверталися пацієнти, пообіцяли - вже наступного тижня державну програму з лікування гепатиту ухвалять.

Олександр Качур, перший заступник міністра охорони здоров'я:

- У тижневий строк подати на розгляд кабінету міністрів проект державної цільової соціальної програми лікування та діагностики вірусних гепатитів на період до 2016 року. У середу 24 квітня ця програма буде розглянута на кабінеті міністрів та затверджена.

Пообіцяли в уряді дати гроші й на лікування хворих на СНІД і сухоти. Хоча суми високопосадовці так і не оприлюднили.