Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 лютого 2013, 22:10 Здоров'я
На Київщині селяни обурені закриттям лікарні
На Київщині селяни обурені закриттям лікарні

Через медичну реформу бунт на Київщині. В селі Воронькові з 1-го квітня мають зачинити лікарню, що обслуговує 6 населених пунктів. Про це днями попередили працівників закладу. Місцеві мешканці обурені: тепер у них буде лиш амбулаторія сімейної медицини. Ані стаціонару, ані рентген-кабінету, ані акушерки. І фахівці, й швидка допомога буде аж у Борисполі.

Вороньківська дільнична лікарня. Нині тут 15 ліжок стаціонару, втім зараз 20 пацієнтів. Переважно - пенсіонери. Більшість каже: якби в селі не було свого медзакладу, до райцентру не доїжджали б - помирали вдома.

Ольга Дроз, пацієнтка Вороньківської лікарні:

- Мене принесли на руках, врач прийшов, спасібо, узяв на руки, виніс в машину свою і я оце пролежала 6 днів, своїми харчами кормимося, своїми ліками лікуємось, усе своїми, не государственими, ну хай хоть зданіє останеться для людей.

Мешканці Воронькова обурюються: навіщо руйнувати те, що добре працює. Адже в багатьох селах медиків немає взагалі. А в них - є лікарня! І її чомусь закривають.

Віктор Карпенко, мешканець с. Воронькова:

- Якщо закриють в нас лікарню нашу, куди людям звертаться? То, шо говорить наше правітельство - що за 10 хвилин приїде скора, то ви проїдьте по дорозі, приїде хотя б з Борисполя, не говоря шо нам предлогають з Яготина і прочєє?

Валерій Литвинчук, мешканець с. Воронькова:

- Я б хотів дуже побачить тут того чиновника, який цю глупость придумав, козла того, він вийде і скаже людям: це я таке придумав. Назвіть мені фамілію, хто це придумав.

Придумали таке в Міністерстві охорони здоров'я. Бо, мовляв, у селах людям мають надавати лише первинну допомогу, а стаціонари та вузькоспеціалізовані медики працюватимуть лише в районних центрах. ТомУ вже з 1 квітня лікарні у Воронькові не буде.

Ганна Ільчишина, керівник Вороньківської дільничної лікарні:

- В нас не буде денного стаціонару, стоматслужби, стоматологів, у нас їх зараз два, не буде лабораторії, не буде фізкабінету, не буде акушерки і фельдшера. залишаються в штаті тільки сімейні лікарі і сімейні медсестри.

Усіх цих фахівців скоротять. Що буде з приміщенням - поки невідомо. Втім, керівництво Бориспільської районної лікарні, яка обслуговуватиме пацієнтів із сіл, запевняє: подобаються новації людям чи ні, чинити опір реформуванню вони не можуть. Тому надія лише на депутатів, які можуть порушити це питання в парламенті.

Володимир Ляшенко, заступник керівника Бориспільської районної лікарні:

- Розгляньте питання медичної реформи на рівні Верховної Ради, і можливо те, що ми виконуємо зараз, я повинен виконати, може, воно відмінеться або щось змінеться.

Люди ж сподіваються, що їх почують і лікарні не чіпатимуть. А свої реформи урядники запроваджуватимуть де-інде - не в їхньому селі.