Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 грудня 2012, 23:56 Здоров'я
Скандал у найвідомішій дитячій лікарні України
Скандал у найвідомішій дитячій лікарні України

Дитяча спеціалізована лікарня Охматдит опинилася в епіцентрі скандалу. Доки її гендиректор Юрій Гладуш був на лікарняному, його посаду взагалі ліквідували. Міністерство охорони здоров'я переписало устав  лікарні. І внесло купу нових норм і прибрало старі.

Мешканка Миколаївщини Тетяна Нагірняк в Охматдиті лежить нещодавно - захворіла її семимісячна донечка Ілона. Жінка каже: не встигла зрадіти, що її дитині, врешті, нададуть кваліфіковану допомогу, як медзакладом поповзли страшні чутки - Охматдит закривають.

Тетяна Нагірняк, мати хворої дівчинки:

- Ну, закриють, наверно, полностью, а куди? Чи кудись його переведуть в друге місце? Я даже не скажу вам. Це сама лучша лікарня, і для дєток наших тєм болєє.

Ніхто нічого не закриває - заспокоюють працівники лікарні. Та диму без вогню не буває. І пояснюють причину чуток: у лікарні хочуть владу змінити. Юрій Гладуш - генеральний директор Охматдиту вже дев'ять років. Він запевняє - почалася дуже підозріла реорганізація лікарні.

Юрій Гладуш, генеральний директор Охматдиту:

- Генерального директора больницы, который ничем себя не скомпроментировал, ставят моего заместителя по хирургической части, пенсионера. Как вы считаете, для того, чтобы он работал? Я думаю, на его место придет очень уважаемая личность, я хочу на нее посмотреть сейчас, ради кого это сделано? Но ради ж кого-то это сделано.

Міністерство охорони здоров'я переписало статут Охматдиту: розформували наглядову та медичну ради, а посаду генерального директора замінили головним лікарем.

Олександр Толстанов, заступник міністра охорони здоров'я України:

- Ті люди, які були заступником директора, будуть заступниками головного лікаря, просто не буде два керівника, а один. Генеральний директор знаходився на лікарняному з серпня, з 27 серпня на лікарняному.

Микола Осійчук, директор Департаменту міністерства охорони здоров'я:

- Перед тим, як він пішов на лікарняний, йому була винесена догана, доречі, за порушення чисто лікувальних процедур.

Натомість, Юрій Гладуш факт догани заперечує - в радикальній формі.

Юрій Гладуш, генеральний директор Охматдиту:

- Тот, кто вам говорил о двоевластии, о выговорах - это шулеры, им нужно играть в наперстки, а не руководить государственными учереждениями.

З п'ятого грудня обов'язки головного лікаря виконує заступник Володимир Поворознюк. Він заступав Юрія Гладуша, поки той був на лікарняному. 

Володимир Поворознюк, в.о. головного лікаря Охматдиту:

- Я на эту посаду никогда не стремился, я вообще хирург по образованию, и мне приятнее работать в практической медицине, чем в административной. Я получил новый приказ, я ж не могу его не выполнять, министерский.

- А если вам предложат должность?

- Я откажусь однозначно.

Поки ж і генеральний директор, і колектив лікарні написали відкриті листи на ім'я прем'єр-міністра: просять відмінити наказ міністерства охорони здоров'я і повернути старий устав. А також Юрій Гладуш подав позов до Окружного адміністративного суду.