Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 травня 2012, 10:39 Здоров'я
На Київщині знайшли ров із людськими останками
На Київщині знайшли ров із людськими останками

Жахлива знахідка на Київщині. Поблизу сільського цвинтаря виявили рів із людськими рештками. Утім, відтяті руки й ноги - не результат діяльності кривавого маніяка. "Свідок" дізнався: так позбуваються відходів… місцеві лікарі.

Про те, що на сільському кладовищі знайшли яму з людськими кінцівками, Микола Терентійович довідався від місцевих дачниць.

- Я був на городі, а вони йшли. Вроді якісь рештки, кажуть. Вроді якісь ноги там і таке...

Налякані люди одразу ж повідомили правоохоронців. Тож наступного дня біля рову, наповненого людськими руками й ногами, вже чергував наряд міліції. Згодом стало відомо - склад біовідходів на сільському цвинтарі облаштувала Фастівська районна лікарня.

Микола Жукович, керівник відділу УМВС України в Київській області:

- Ці медичні залишки від людей оперативним втручанням відрізали - в кого гангрена, в кого якась там ще хвороба. Після ампутації ці залишки вивозили на кладовище у спеціальне місце. Але їх необхідно було утилізувати. А цього не відбувалося.

Коли на місце страшної знахідки прибули журналісти "Свідка", яму вже засипали та обгородили. Поблизу - нікого, тож по пояснення вирушили до винуватців скандалу. Та їхнього очільника на роботі не виявили.

- Зараз він перебуває на нараді у облдержадміністрації. По розподілу обовязків я за за даний вид робіт не відповідаю. Тим більше, що я  лише виконуючий обов'язки.

Говіркішими були фахівці з обласної санепідемстанції. Кажуть, медики грубо порушили правила утилізації біоматеріалів. Мовляв, за це керівника вже покарали великим штрафом.

Марія Гусович, керівник відділу Київської обласної санепідемстанції:

- Є наказ МОЗ, яким передбачено захоронення відходів у спеціально відведених місцях. Для цього захоронення робляться спеціальні біотермічні ями, вони герметичні і закритиі кришкою. У даному випадку порушилися правила саме зберігання цих відходів, не було накриття.

Зі слів епідеміологів, найнадійніший спосіб знищення ампутованих людських решток - це їхня кремація. Утім спеціалізовані для цього печі є лише в кількох районах Київської області. Чому фастівські ескулапи не спромоглися бодай закопати відходи - тепер з’ясовує  прокуратура. Можливо, що порушників, окрім адміністративної відповідальності, притягнуть ще й до кримінальної.