Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2012, 11:03 Здоров'я
Переддень Всесвітнього дня метеорології запам'ятається високою сонячною активністю
Переддень Всесвітнього дня метеорології запам'ятається високою сонячною активністю

Сьогодні світ відзначає день метеорології. В Україні починає господарювати весна. Цьогорічний березень запам'ятається й чималою сонячною активністю, внаслідок якої на Землі вирували три потужні магнітні бурі. Непереливки було багатьом людям.

Сонце дає землянам життя. Але й робить їх уразливими. Утім, не завжди, вряди-годи.

Це спалахи на світилі, внаслідок яких воно викидає часточки.

Михайло Орлюк, завідувач відділу Інституту геофізики ім. С. Суботина:

- От коли речовина сонця долітає до землі, вона наштовхується на магнітне поле землі, і ось тут виникають збурення магнітні.

Це і є ті самі славетні магнітні бурі, які відчуває людський організм. Адже наші внутрішні органи мають ритми, вироблені під впливом зовнішнього середовища.

Приміром, один удар серця - це одна секунда. Такий самий біоритм існує і в природі. Збивається він - непереливки й нам. Утім, від магнітних вітрів страждають не всі. Головно, діти, люди похилого віку, метеочутливі та хворі на серцево-судинні недуги.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Во время магнитных бурь у чувствительных людей могут появляться головные боли, головокружение, нарушение сна, колебание артериального давления, стенокардия, нарушение ритма сердца, учащенное сердцебиение.

Ще кілька днів магнітна оболонка Землі не коливатиметься. Та згодом світило запульсує жвавіше, попереджають науковці.

Михайло Орлюк, завідувач відділу Інституту геофізики ім. С. Суботина:

- Зараз ми наближаємося до піку сонячної активності, яка буде в 13-му році, тому можна сказати, що в 12-13 році буде велика кількість магнітних бур.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Тож якщо Ваш організм чуттєвий до магнітних буревіїв, візьміть у звичку дивитися не тільки метеозведення, а й космічну погоду. Адже те, що обрушується на землян, інформація не секретна. Якщо ви заздалегідь убезпечитеся, то можете полегшити свій стан.

Перша й найголовніша порада - здоровий спосіб життя.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Избегать активной физической нагрузки, избегать употребления алкоголя, нежелательно курить, избегать тяжелой, жирной, жареной, в большом количестве.

Ще в раціон можна додати трав'яні відвари І прописані фахівцями ліки. Утім, медики наголошують: тяжчі за головний біль і пришвидшене серцебиття симптоми - це вже не реакція на магнітні збурення. А скоріш за все вияви хвороби.