Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2012, 17:35 Здоров'я
У день закоханих через переживання про самотність можна дістати серцевий напад
У день закоханих через переживання про самотність можна дістати серцевий напад

Чотирнадцятого лютого в Україні вже традиційно відзначають день закоханих. Чи святкувати чужоземне свято - кожен вирішує сам зі своєї другою половинкою. А самотнім може бути непереливки. Чому?

Ігор і Зоряна гуляють столицею. Кажуть, заледеніли, але марш-кидок до мосту закоханих здійснили.

Ігор, мешканець м. Дніпропетровська:

- Мы каждый день высказываем чувства - пожелания любви, в такой день я решил приехать из Днепра в Киев к своей девушке.

День святого Валентина для них чимале свято. Таке воно не для всіх. Ось, приміром, іспанські науковці вважають: таке інтимне свято, надто в лютому, може призвести до сплеску інфекційних захворювань. Радять не займатися філемантологією, тобто не цілуватися, щоб уникнути застуд чи герпесу. Утім, у день всіх закоханих то не єдина пересторога.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- "Бережіть душу", - кажуть психологи. Втомлена морозами та снігом психіка просто може не витримати бурхливого святкування. Надто якщо ви одинак чи одиначка.

Засилля специфічної святкової атрибутики теж може нашкодити - приміром, довести до депресії.

Тетяна Подольська, психолог:

- Кто-то особо чувствителен, может испытывать особую тоску, чувство не состоявшейся части жизни.

Утім, до радикальних дій, приміром, суїциду дійде навряд чи.

Галина Пилягіна, психіатр:

- Если у человека есть проблемы, психические проблемы, играет роль не праздник, не повод, проблема заключается в самом человеке - насколько он переживает это одиночество, насколько оно для него травматично.

Реальніше через переживання про самотність дістати серцевий напад. Згадки про горе-романи викликають сплеск гормонів стресу, від чого звужуються артерії, які постачають кров до головного двигуна людського організму. Тож виникають болісні відчуття у грудях.

Цього не станеться, якщо не навантажувати голову негативними думками. Чи зайняти себе ділом. Приміром, спортом чи фізично-активним дозвіллям.