Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 лютого 2012, 14:34 Здоров'я
За один день в Україні через морози загинуло 13 осіб
За один день в Україні через морози загинуло 13 осіб

Холодна смерть крокує Україною семимильними кроками. Вчора жертв холодів було 18-теро, а нині лікарі лякають статистикою - від лютих морозів загинуло вже тридцятеро людей. Тобто, 12-ро тільки за останню добу.

Валентина Сергіївна потрапила до лікарні з обмороженням. Жінка розповідає: йшла додому - стало зле, зомліла, і впала просто в сніг. Скільки пролежала - не знає. Знайшли сусіди.

Валентина Сергіївна, постраждала:

- А плохие дела. Правая рука, вроде, ничего, а эта хуже. Пальцы синие. Что будет - не знаю, пока что лечат. А ноги. Ноги лучше шевелю. Но как колоды.

А це безхатько Сергій. Він ішов через дорогу, збила автівка. Замість викликати медиків, кермувальник зробив простіше: викинув півпритомну жертву аварії в кущі. За деякий час обморожений чоловік виліз на дорогу. Ледь не під колеса швидкої допомоги.

Сергій, постраждалий:

- Он меня сбил и выкинул в кусты, чтоб ни "скорая", ни милиция, ни пожарка, никто, чтоб не видели. Вот мне врачи делают примочки. Они отходят у меня потихоньку, потихоньку, но отходят.

Таких страшних історій може бути ще більше, адже синоптики прогнозують: найближчі три дні будуть найхолоднішими за всю зиму.

Микола Кульбіда, керівник українського Гідрометцентру:

- Протягом першого-третього лютого - це мабуть, буде, найхолодніший період, коли мінімальна температура в Україні буде знижуватися до 22 - 27, а от у західних, північних та південних місцями до 30 - 33 градусів.

Медики ж радять людям у холоди поводитися дуже обачно. Надвір виходити лише за необхідності, бо наслідки обмороження лікувати можна місяцями.

Георгій Козинець, головний комбустіолог МОЗ України:

- Це стадійний процес, який розвивається в часі, і тому чим довше людина знаходиться на морозному повітрі, тим більше ушкоджуються тканини, є декілька стадій: від почервоніння до повного некрозу.

Якщо ж вам таки не пощастило обморозити шкіру, одразу звертайтеся по допомогу фахівців, і в жодному разі не лікуйтеся самотужки, не підносьте закоцюблі кінцівки під гарячу воду й не кладіть на батарею. Можете, хіба що, замотати руки й ноги в теплу тканину, і так чекати на медиків.