Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2011, 14:42 Здоров'я
Сказ у столиці: хворі тварини встигли покусати чотирьох киян
Сказ у столиці: хворі тварини встигли покусати чотирьох киян

Обережно, сказ у Києві. За останні дні цю недугу діагностували у трьох столичних тварин: двох собак і котеняти. Хворі чотирилапі встигли покусати людей. Тому у трьох столичних районах оголосили карантин. Все про сказ, вакцинацію та запобіжні заходи.

Четверо киян, серед яких вагітна жінка, заразилися сказом. Усіх їх вкусили тварини, в яких діагностували цю страшну недугу. Постраждалих терміново вакцинують. Якщо цього не зробити, вони можуть померти.

Віктор Сидоренко, хірург:

- Якщо людина вже захворіла сказом - вилікувати людину, або тварину неможливо.

Оболонський, Дніпровський та Подільський райони столиці відтепер два місяці будуть на карантині. Людей змушуватимуть прищеплювати домашніх котів та собак. Якщо господарі відмовлятимуться вакцинувати улюбленців, їм не дозволять виходити з ними надвір. Стежитимуть за цим дільничні інспектори.

Віталій Башинський, керівник Головної ветеринарної та фітосанітарної служби України:

- В мене вдома два коти, які ніколи не виходять на вулицю, але вони обидва щеплені від сказу, і я це рекомендую зробити всім, тому що ви виходите на вулицю в ботинках, сапогах, тому що ви могли пройтися, кудись якусь слину вступити. Ну, ви не можете навіть собі уявити, де ви його знайшли, цей вірус, а тварина є сприятливою.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- Однозначно забираються всі собаки з місць скупчення людей, виловлюються в наші притулки, вивозимо тих собак - школи, лікарні, ринки, садочки дитячі, будуть виловлені і забрані в притулок. Якщо собака буде проявляти агресивність, вона буде евтаназована.

Фахівці запевняють: вакцини проти сказу для тварин у місті вдосталь. Щороку на її закупівлю з бюджету надають понад 60 мільйонів гривень. А як із сироваткою для людей? У Київській міській адміністрації запевняють: її також вистачає, хвилюватися не варто.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- Все робиться безкоштовно, і люди можуть абсолютно безкоштовно отримувати всі необхідні медичні препарати. На сьогоднішній момент у нас така вакцина є.

Та киянку Вікторію запевняння влади обурюють. Вона на власній шкурі відчула як воно - опинитися однією ногою на тому світі. Жінка була в Одесі, стояла на зупинці, аж раптом до неї підбіг пес і вкусив за стегно. Постраждала терміново помчала до травмпункту. Там їй порадили якнайшвидше зробити щеплення, але за місцем мешкання, тобто в Києві.

Вікторія Годзенко, постраждала:

- Я пішла по місцю проживання, я проживаю в Печерському районі міста Києва, в травматологічний пункт, де на дверях написано, що ми обслуговуємо, покушені обслуговуються позачергово - я зайшла схопилися за голову - вакцини немає. Направили мене антирабічний центр - лікарня №4 На Солом’янській 17. Там вакцини так само нема.

Пані Вікторія дізналася, що вакцина є у Львові, тож поїхала туди, аби врятувати своє життя, бо в Києві сироватки так і не знайшла.

Вікторія Годзенко, постраждала:

- В аптеках не продається. Я питалася, чи можливо це? Шукали по всім травмпунктам, там немає.

Сказ - це особливо небезпечне інфекційне захворювання. Заражаються люди, здебільшого, через укуси недужих тварин чи внаслідок потрапляння їхньої слини на подряпини на шкірі або слизові оболонки. Інкубаційний період триває, зазвичай, від одного до трьох місяців. Головною ознакою сказу диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата страху. Тому вони вдень з'являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин. Аби уникнути смертельних наслідків, одразу після укусу потрібно зробити щеплення, а ще - обробити рану.

Віктор Сидоренко, хірург:

- Людина повинна обробити рану, прислухайтесь уважно: не спиртом, ні розчином, а господарським милом, отим 72-процентим розчином. Воно має властивості знешкодження вірусу сказу. І звернутися до травматологічного пункту, там вам буде виконано щеплення.

Ветеринари кажуть: зроблять усе можливе, аби врятувати столицю від епідемії сказу.