Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2011, 10:52 Здоров'я
На Львівщині від ускладнень кору помер 16-річний хлопець
На Львівщині від ускладнень кору помер 16-річний хлопець

Перша жертва кору на Львівщині. Там від ускладнень цієї недуги помер 16-річний хлопець. Підліток був щеплений проти інфекції, тож тепер шукають винних у його смерті. Загалом в області більше 300 хворих на кір, утім епідемії немає - запевняють санітарні лікарі.

Мати покійного Миколи досі зберігає ліки, які йому призначили медики. І які не допомогли.

Іванна Мацьків, мати померлого хлопця:

- Глюканат кальцію, мукалтин від кашлю, аскорутин....

Пані Іванна каже: недуга дуже швидко розвивалася. Вже з перших днів син не міг встати з ліжка. До ФАПу ледве дійшов.

Іванна Мацьків, мати померлого хлопця:

- Я далі за термометр, а в нього далі температура. Я кажу: "Та збирайся, і йдем в медпункт - тут 5 хвилин". Дитина встала, і так каже: "Я ніби не можу йти" То вже дитина-підросток, кажуть, вони в такому віці важко переносять ту хворобу. Я кажу: "Ну, а температура?" - "Та так має бути, кажуть, так має бути".

У фельдшерсько-акушерському пункті села Вороблевичів матір заспокоїли і призначили лікування. Утім, через кілька днів хлопчикові погіршало. Жінка знову кинулася по допомогу. Медсестра призначила ще ліків, але оглядати дитину не прийшла.

Іванна Мацьків, мати померлого хлопця:

- Вона не прийшла тоді, пані Люда не прийшла.

Вже наступного дня Микола не міг дихати - його відвезли до районної лікарні. Там поставили діагноз: "тяжка двостороння пневмонія" й терміново відправили до обласної лікарні. Після двох тижнів у реанімації пацієнт помер. Серед причин смерті медики розглядають - неякісну вакцину, або порушення графіку щеплення.

Світлана Ковалів, головний лікар амбулаторії с. Вороблевичів:

- Хлопчик прищеплюваний згідно календаря щеплень - в рік і 6 років. В 5 відсотків, згідно мед літератури, не виробляються антитіла до вірусу кору. І цим можна пояснити, що дитина вакцинована, такий важкий перебіг, і дитина померла.

У Львівській обласній санстанції винним у смерті вважають самого хлопця.

Роман Павлів, головний санітарний лікар Львівської області:

- Наприклад, цей хлопець - він запустив сильно своє захворювання, коли звернувся до нас за допомогою. Він вже хворів певний час, і тому ця допомога дала такі наслідки.

Молодший брат Миколи теж занедужав на кір. Та його життю нічого не загрожує. У селі Вороблевичах ще восьмеро підлітків інфіковані - їх медики провідують щодня.