Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 грудня 2011, 12:42 Здоров'я
В Україні затверджено програму боротьби із зайвою вагою
В Україні затверджено програму боротьби із зайвою вагою

Про загрозу для тих, хто про власне здоров'я не піклується. У світі - мільярди людей, що мають надмірні кілограми. В Україні - це більшість населення. Олена Ткаченко розповість про смертельну небезпеку надмірної гладкості та про те, чи можна з нею боротися.

Відео з Інтернету: жирний кіт лежить і намагається вмитися. Отакі кадри зазвичай викликають усмішку. А ці - здебільшого, страх та співчуття. Мексиканець Мануель Урибе - найтовстіша людина планети. Важив майже шістсот кілограмів, не міг ходити. Утім, схуд на дві сотні. Зокрема, через зменшення шлунку хірургічним шляхом.

А ось американець Пол Менсон поки тільки гладшає. Чоловік важить майже чотириста п'ятдесят кілограмів. Але хоче ще - товстун не встає з ліжка і споживає щодень двадцять тисяч калорій. А це увосьмеро більше за норму середньостатистичного чоловіка.

У Всесвітній організації охорони здоров'я б'ють на сполох: планету охоплює епідемія гладшання. Експерти підрахували: до 2015-го матимуть надмірну вагу два з половиною мільярди людей, на ожиріння страждатимуть сімсот мільйонів. Україна - не вийняток. Вже нині зайві кілограми в половини співвітчизників. І дужої, і прекрасної статі. Ожиріння - у 20-ти відсотків.

Олена Михайленко, ендокринолог:

- Эпидемии как таковой я не вижу, но полных людей много в настоящее время, и с каждым годом их количество увеличивается.

Причини прості - фізичних вправ у житті українців меншає, а калорійного фаст-фуду - більшає.

Олена Михайленко, ендокринолог:

- Я не могу сказать, что там что-то полезно кроме чая вообще.

До того ж, перевтомлені усілякими стресами співвітчизники часто їдять несвідомо.

Тетяна Подольська, психолог:

- Проспал, на маршрутку опоздал, начальник наругал - всё это действует на нашу нервную систему, психику, мы ищем разрядку, и если человек съедает и ему становится легче, то он будет есть, конечно же. У него есть четкая установка.

Ось тільки ланцюг "переїдання-зайва вага-ожиріння" веде якщо не до смерті, то до страждань. Адже проблема ця не тільки естетична. Ожиріння - захворювання, яке провокує чимало інших недуг.

Олена Михайленко, ендокринолог:

- Это сахарный диабет, прежде всего, это дислипидемия, это артериальная гипертензия, меняется форма сосуда, идет склонность к тромбообразованию - на этом фоне развиваются инсульты, инфаркты.

Керівниця ВООЗ Маргарет Чань порекомендувала урядам країн боротися із зайвою вагою громадян. Деякі європейські держави запровадили для мереж фаст-фудів додатковий податок. На черзі - виробники солодких напоїв. В Україні поки лише затвердили програму. Чи успішно посадовці боротимуться із зайвими кілограмами - народу стане відомо 2012-го, коли вона почне діяти. Утім, рятувати себе від імовірної чи реальної надмірної ваги можна хоч зараз. Є рецепт, який лікарі прописують майже всім: фізичні навантаження та збалансоване харчування.