Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 грудня 2011, 12:58 Здоров'я
У чотирьох областях України зафіксовано спалах захворювання на кір
У чотирьох областях України зафіксовано спалах захворювання на кір

Спалах кору зафіксовано вже в чотирьох областях України - Львівській, Закарпатській, Рівненській та Івано-Франківській. За повідомленням Міністерства охорони здоров'я, рівень захворюваності на цю недугу проти минулого року зріс ушестеро. Так, на Прикарпатті вже зафіксовано 111 випадків зараження. Закрито на карантин сім навчальних закладів. Запаси вакцини вичерпуються.

Спалах кору на Івано-Франківщині поклав у ліжка вже понад сотню людей. Майже всі пацієнти - школярі віком від 7 до 17 років. Найбільший клопіт медиків - інфекція дуже швидко поширюється. Сьогодні вона охопила три найближчих до Львівщини райони Прикарпаття. Причини цього, кажуть лікарі, треба шукати кількома роками раніше. Під час антивакцинальної кампанії, що тоді розгорнулася в Україні, люди масово відмовлялися від щеплень.

Михайло Петрушка, головний державний санітарний лікар Долинського району:

- Щеплення дає стійкий імунітет на 5-6 років, а цей ланцюг був розірваний у 2008-2009 роках, не проводилися щеплення населенню, які були заплановані і відповідно ми тепер пожинаємо плоди, і це пояснює захворювання. Плюс - циклічність захворювання на кір, 5-6 років.

Тепер охочих зробити щеплення побільшало. Та інший клопіт - бракує вакцини. Запаси, що були, швидко вичерпуються.

Зоя Ціхонь, заступник керівника Головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА:

- Вакцини на сьогоднішній день проти кору та краснухи, можна сказати, що немає. Ми використали всі запаси, які в нас були. Але ми одне повинні зрозуміти, що коли уже є підвищення захворюваності, то її вакциною ніхто не гасить. Про це треба було говорити три роки тому.

Водночас уже сім навчальних закладів у Рожнятівському, Долинському та Рогатинському районах, охоплених інфекцією, зачинено на карантин. Учням, у котрих вимушені канікули, лікарі дали кілька порад.

Іван Гаф'як, школяр:

- Нам сказали, щоб ми більше часу проводили на свіжому повітрі, їли овочі, фрукти.

Та кількість хворих прикарпатців зростає. Більшість із них лікується амбулаторно. Тяжких випадків не зафіксовано.