Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2011, 12:45 Здоров'я
На українських ринках чимало забруднених радіонуклідами грибів
На українських ринках чимало забруднених радіонуклідами грибів

В Україні в розпалі грибний сезон, тож фахівці ретельно перевіряють стихійні базари. Вже є й перші результати - чимало грибів виявилися вкрай небезпечними через великий вміст радіонуклідів. Міліціянти склали понад 150 протоколів, але торгівців дарами лісу не меншає.

Ця жінка привезла гриби з Чорнобильської зони, але перевіряльників не боїться.

Торговка грибами:

- Це є в межах норми. Це лисичка чиста.

- Це приблизно?

- Ну, да.

- Це ж лабораторні дослідження треба.

- Ну, да.

- Превышение (дозиметр крупно).

- Вони всі з одного місця - з Березінки це.

Гриби мають капілярну структуру, тому шкідливі речовини вбирають, як губка воду.

Віктор Яценко, співробітник ГУ МВС України в Київській області:

- По-перше, зона є, що близько до Чорнобиля і буває, що перевищення допустимої норми. Тобто, гриби можуть в собі нести загрозу для життя людини.

Часто торгівці зрізають гриби біля доріг, звалищ та промислових підприємств. Окрім радіації в них ще чимало токсинів. Найнебезпечніші райони Київщини - Іванківський та Поліський. Там тільки вміст радіонуклідів може перевищувати норму в десятки разів.

Валерій Кожан, керівник управління ветеринарної медицини Іванківського району:

- В сухих грибах 19400 бакерелей на кілограм, при допустимому рівні - 2500, і по Поліському району - було село Яблунька: 36400 бакерелей на кілограм. Це дуже великий вміст радіонуклідів.

Та, якщо ж ви і ризикнули поласувати грибною стравою, в жодному разі не давайте її маленьким дітям. Біль у животі, блювота, запаморочення - такими наслідками може відгукнутися на гриби, ба, навіть, їстівні, організм малечі. Медики кажуть: він не пристосований для перетравлювання такої їжі. Так на Київщині досвідчений батько-грибар ледь не відправив на той світ двійко власних діточок.

Ірина Ржановська, завідувачка відділення київської обласної лікарні:

- Они собрали зонтики, и только обжарили их. Ну, естественно, что дети такой обработки не выдержали. У одного была рвота, а второй просто жаловался на боли в животе. Если все закончится благополучно, печень еще долго будет напоминать о себе болями, изменением вкуса, плохой реакцией на какую-то пищу.

У столиці від початку року грибами отруїлося 16-ро людей, зокрема, шестеро дітей. Половина з них - клієнти стихійних ринків. Фахівці радять: якщо після грибних страв відчули важкість у шлунку, терміново промийте його солоною водою, викличте блювання та негайно до лікарні. Надважливо - не втратити час. Зволікання може призвести до смерті.