Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 червня 2011, 13:04 Здоров'я
Експерти стверджують: небезпеки від закордонних овочів та фруктів немає
Експерти стверджують: небезпеки від закордонних овочів та фруктів немає

Паніка, яку спричинили інфіковані вірусом овочі в Німеччині, докотилася й до України. На вітчизняних пунктах пропуску тепер посилено перевіряють городину, що прямує із Євросоюзу. Стадій контролю, щонайменше, три. Про фітосанітарний та ветеринарний бум - сюжет із волинського прикордоння.

На пункті перетину кордону "Ягодин" кипить робота: одна за одною прибувають фури, що транспортують в Україну сезонні овочі та фрукти. Прописка оцих яблук, помідорів, огірків, головно, польська. Трохи менше везуть з Нідерландів.

Євгенія Лихач, заступник керівника інспекції карантину у Волинській області:

- Якщо за тиждень було до ста одиниць розмитнених на території області, то останній тиждень є така інформація - до 50 машин. Швидше всього, це пов’язано із ситуацією, що склалася в країнах ЄС. Тобто, виявлення кишкової палички. До сьогоднішнього дня джерело розповсюдження не виявлено. І через те власники, які возять овочі та фрукти. побоюються, щоби не виникла така ситуація, що вони везли заражені рослини та рослинну продукцію.

На заваді небезпечній городині - фітосанітари та ветеринарна служба. Водії, котрі транспортують в Україну овочі, документи на товар першими показують їм. Люди в білих халатах беруть зразки на обстеження, і якщо все в нормі, видають на імпорт сертифікат.

Світлана Глушук, державний інспектор Любомльського пункту карантину рослин:

- З кожного сотого ящика відбирається один ящик, і відбирається зразок. Якщо в партії йде дві тисячі ящиків - це відбирається з кожного сотого. Получається, з 20-ти ящиків беремо зразки. Максимально стараємося набрати більшу кількість зразків. Більшу кількість яблук.

Відібрані зразки у герметичному пакеті везуть до лабораторії. Кожен овоч та фрукт ретельно оглядають, в разі необхідності - й під мікроскопом. Далі - черга ветеринарів. Їхня ділянка - бактеріологічний контроль. На день таких замірів вони проводять чимало. Стверджують: небезпеки від закордонної смакоти немає.

Петро Бойко, директор Волинської лабораторії ветеринарної медицини:

- Ми провели вже біля двох десятків досліджень з понеділка, але, на щастя, не виявили жодного збудника, який би складав загрозу для здоров'я людей. Жодного. Для цього ми використовуємо ту методику, яку використовують в країнах ЄС. Тому я, наприклад, якби мені стало питання - чи купляти, чи не купляти - однозначно що купляти.