Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2011, 12:58 Здоров'я
Українцям слід остерігатися отруйних комах
Українцям слід остерігатися отруйних комах

Та слід остерігатися не лише плазунів. Мухи, мошки, комарі - влітку вони набридають не лише затятим дачникам, а й містянам. І не лише надокучливим дзижчанням. Від кого потрібно відмахуватися передусім?

Віола, постраждала:

- Вкусило 4 дні тому. Відчувся, власне, такий укол.

Після того рука Віоли ширша за спортсменську. Дівчина скаржиться: що це, і як з ним боротися - не знає жоден лікар.

Віола, постраждала:

- Дванадцять годин не було жодного прояву, я навіть забула уже про те. А спочатку з’явився такий невеличкий синець на руці червоний, і от, з кожним днем цей синець все більше, більше, більше. Зараз температура 38.

Вкусити Віолу могла будь-яка отруйна комаха. Окрім ос і бджіл, українцям слід остерігатися мошки. Вона коли смокче кров, виділяє слину, яка знеболює місце. Починає свербіти за кілька годин. Окрім дискомфорту, піднімається температура, а місце напухає. Ще українцям влітку загрожує отруйна муха - ґедзь. Її укуси дуже болючі, окрім того, це - переносник смертельних хвороб: сибірки й туляремії. Слід остерігатися й чужоземних зайд.

Ці комахи мігрують із теплих країв мільйонними зграями. Долітають не всі, але варто остерігатися навіть одиниць. Торік, приміром, невідомі комахи атакували мешканців Криму. Десятки покусаних людей відволодували в реанімації. Боротьба з такими агресорами складна через невідомість. Кримські медики навіть оголосили полювання на таємничу мошку, аби доправити її в лабораторію й дізнатися, як протидіяти таким укусам. Із уже відомих закордонних гостей українцям добре знайомий малярійний комар. Від звичайного він відрізняється довшими ногами й темними плямами на крилах. Та й українські комахи стають переносниками хвороб.

Наталя Чегодайкіна, завідувач відділом СЕС Харківської області:

- Новые заболевания, которые были раньше, нетрадиционные тропические появились. Это герафирилиоз. Переносится комарами. Источниками инфекциями есть бродячие собаки. Это такой червячок, который поселяется в глазу под кожей, и доставляет неприятности.

Від комарів, мошки й мух легко вберегтися - варто вбиратися в темний і закритий одяг, бо ці істоти злітаються, зазвичай, на запах поту або світло.

А ще від комах рятують спеціальні натільні розпилювачі.

Наталя Чегодайкіна, заввідділу СЕС Харківської області:

- Репелленты - это отпугивающий препарат, который способствует тому, что насекомые не нападают на человека.

Медики переконують: найбільше страждають від укусів отруйних комах люди, які інфіковані вірусом Ентейн Бара. Його вияви й лікування - як звичайної застуди, та в організмі він залишає наслідки. Саме вони й можуть спричинити загострення. Хоча погіршить стан здоров'я й банальніша причина - просто знижений імунітет.

Інна Бережна, лікар:

- Такие реакции могут быть маркерами наличия, при чем, маркерами того, что эти инфекции периодически активируются.

Реакція на укус комахи може тривати кілька днів. Якщо біль не стихає, а симптоми загострюються - треба терміново звернутися до лікаря.