Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 червня 2011, 15:03 Здоров'я
З настанням літа зросла вірогідність отримати харчове отруєння
З настанням літа зросла вірогідність отримати харчове отруєння

Настало літо, а разом із ним - і небезпека підхопити гострі кишкові інфекції. Чатують вони, переважно, в харчових продуктах. Тож їжу варто добирати в цей період особливо ретельно. Які ще неприємності таїть спекотний сезон?

Інфекціоністи застерігають: почався сезон убивчої їжі. Звісно, не всієї. Головно, це молочне, яйця, м'ясо, кремомісткі вироби. Влітку такі продукти комфортні для розмноження кишкової палички.

Лариса Бойченко, лікар-гастроентеролог:

- Может пройти очень легко - рвота, послабление стула кратковременное, если человек взрослый, здоровый, иммунитет у него сильный. Или может привести к смерти, если ребенок маленький, особенно до года, и у него есть проблемы с иммунитетом.

Фахівці радять забути про стихійні базари, або ж місця, де ці продукти реалізують не з холодильників. Кажуть, заощаджена гривня втрати здоров'я не варта. Прихована загроза є і в городині. Небезпечна вона нітратами.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру "Охматдиту":

- В частности, разговор идет об огурцах, особенно - арбузах.

Овочі радять вимочувати й оббирати, а дітей ними взагалі не годувати. Токсикологи влітку теж байдиків не б'ють. Останній дзвоник розпочав сезон алкогольних інтоксикацій.

На шкільні свята відділ токсикології "Охматдиту" переповнений. Здебільшого тому, що діти вживають спиртне. Та так, що потім без допомоги медиків не дати ради. Буває, в лікарні привозять і геть малих, і дуже п'яних.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру "Охматдиту":

- Абсолютно пьяный, не стоял на ногах 4-летний ребенок. Оказалось, что когда родители пошли провожать гостей, она схватила язычки с ликером, половину съела.

У лікарні дітям, не зважаючи на ступінь сп'яніння, промивають шлунка й кишківника, щоб менше шкідливих речовин всмокталося у кров. А потім і її очищують. Та складніше рятувати малюка після отруєння побутовою хімією. І з таким стикаються токсикологи. Головно через необачність батьків, які на відкритих місцях залишають різні засоби. Буває навіть перелиті у пляшки з-під відомих газованих напоїв. А трагедію може спричинити один ковток.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру "Охматдиту":

- Это ожог ротовой полости, пищевода, желудка. Мы теряли детей от ожога 3 степени с перфорацией пищевода, с кровотечением, которое практически нельзя остановить, так как это - грудная клетка.

І це ще не враховуючи токсичної дії хімії на внутрішні органи. Тож лікарі закликають батьків пильнувати своїх дітей.