Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2011, 16:58 Здоров'я
Київська санепідемстанція шукає вібріони холери у водоймах
Київська санепідемстанція шукає вібріони холери у водоймах

Уже п'ятий випадок занедужання на холеру підтвердили в Маріуполі. Останньою жертвою інфекції став тридцятип'ятирічний чоловік, який з'їв заражених карасів. Нині він у лікарні, в інфекційному відділі. Пляжі міста досі закриті. А осередки захворювання почали шукати і в столиці.

Холерна паніка докотилася до Києва. Столична санепідемстанція посилено шукає вібріони захворювання. Себто, досліджує на їхню наявність усі відкриті водоймища. Про це заявив один із очільників відомства.

Холера - гостре кишкове захворювання з групи особливо небезпечних інфекцій, збудник - вібріони класичного типу, або Ель-Тор.

Захворювання це - неукраїнське, кажуть медики. Холері добре там, де завжди тепло.

Антоніна Михайленко, терапевт-кадіолог:

- Это Южная Азия, Латинская Америка, Африка.

Утім, інфекція добре мігрує… з людьми. Є носії, які самі того не підозрюють, і можуть її привезти. А потім розповсюдити хворобу фекально-оральним шляхом.

Антоніна Михайленко, терапевт-кадіолог:

- Холерный вибрион выделяется через рвотные массы, или фекалии больного человека или вибриона носителя. Он попадает в водоем, где человек искупался.

А від холери й померти можна. Це якщо середня та важка форми. Людину лихоманить від блювання, діареї та зневоднення організму. Між іншим, у столиці вже відкрито купальний сезон. Щоправда, в більшості водойм купатися не можна: не мають вони санітарного паспорту. Серед таких і озеро Сонячне, що на Харківському масиві.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Відео не передає запаху, а він у цього водоймища є. І зовсім не ароматний. Скоріш, води, яка зовсім не оновлювалася.

Оксані на те все одно. Каже, завжди тут купа народу. Всі купаються - і жодних проблем.

Оксана, мешканка м. Києва:

- Нет, не боимся - постоянно здесь купаемся, не первый год. Сколько здесь живем - столько и купаемся, и нормально.

Утім, на сайті комунального підприємства, що опікується пляжами, озеро Сонячне має позначку - невідповідність санітарним нормам. Окрім нього, тут іще сорок дев'ять водоймищ-невдах. Про холеру нічого не сказано. А ось місць із дозволами - всього десяток: пляжі на Дніпрі, один ставок і два озера. Серед них - Тельбін.

Відпочивальники:

- Мы давно тут купаемся, нормальная вода.

Сашко й Дмитро водою задоволені. Хвилюють їх хіба що дрібні камінці на дні. А про холеру й чути нічого не хочуть - їм аби попірнати.