Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 червня 2011, 12:54 Здоров'я
Як захиститися від отруйного плазуна - степової гадюки?
Як захиститися від отруйного плазуна - степової гадюки?

Гаряча літня пора - джерело небезпеки. Людям загрожує спека та неприємнощі на воді, а ще активізується найотрутніший в Україні плазун - степова гадюка. За спостереженнями вчених, вона щорік дедалі ближче підбирається до людських осель. Як убезпечитися від отруйних зубів?

Подорожжю до реанімації закінчилася вечірня прогулянка 35-річного іванофранківця. Просто біля власного будинку він не розминувся з гадюкою.

Володимир Сидорак, керівник Івано-Франківського Центру екстреної медичної допомоги:

- Вигулював собаку вечором, і у сутінках наступив на кубло змій. Був укус змії, надано медичну допомогу.

Небораку покусала степова гадюка - один із 5-ти отруйних видів, що водяться в Україні. Останнім часом плазуни дедалі частіше приповзають до людських осель. Змінилася й географія мешкання небезпечної рептилії: з південних та західних районів степова гадюка поступово перебирається на північ і в центр країни. Вчені пояснюють це значним потеплінням, а також збільшенням кількості мишей та інших дрібних гризунів, що є головним харчем гадюк.

Оксана Мороз, біолог:

- Опасность быть укушенным существует реальная в более северных районах, потому что иногда даже в Сумской области встречаются так называемые меланизированные формы - полностью черные экземпляры, которых легко спутать с водяным ужом.

Щороку в Україні фіксують по кількасот нападів гадюки на людей. За словами фахівців, зустріч із нею особливо небажана навесні й на початку літа. Отруйні плазуни саме шукають пари - вони нервові та агресивні.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Краще її не чіпати, обійти подалі, і перше правило - ніяких різких рухів. Практично у всіх випадках змія ніколи перша не нападе на людину. Тому треба завмерти на деякий час. якщо вона сама уповзе і тільки потім розпочинати рух.

Якщо ж спілкування з гадюкою уникнути не вдалося, і змія таки вкусила, фахівці радять насамперед, не панікувати. Зайвий адреналін одразу піднімає тиск, і організм швидше засвоює отруту.

Оксана Мороз, біолог:

- Если вы придавили ей хвост, если она где-то греется на солнце, а вы идете, и ее не заметили. Идет резкое молниеносное движение передней части тела. В таких случаях накладывается жгут, и в течение часа, максимум, двух вы должны доставить больного в места медицинской помощи.

Якщо ж до найближчої лікарні далеченько, треба спробувати самостійно нейтралізувати отруту.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Головні симптоми - це біль, слабкість, і починається набряк. Якщо укус був у частину тіла, яка знаходиться близько до голови - це вкрай небезпечно. Людину треба покласти на землю. Якщо є можливість, відсмоктати цей яд. Якщо ні - заборонити їй рухатись, і напоїти кількома літрами чаю чи води.

Минулого літа степова гадюка дісталася навіть густо заселеного людьми Києва. Постраждав дванадцятирічний підліток. Він потягнувся за порожньою пляшкою в кущах, і наскочив на зуби отруйного плазуна.