Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 травня 2011, 12:54 Здоров'я
Як уберегти себе від удару блискавки?
Як уберегти себе від удару блискавки?

В Україні лихо від блискавок. Стихія вбила жінку в полі на Рівненщині - селянка не встигла сховатися. Не пережила громовиці і школярка на Одещині - під час грози вона бігала. Як уберегтися від смертельних розрядів?

Спека відступає. Синоптики не тішать - Україну накривають холодні фронти.

Наталя Васильченко, синоптик Гідрометцентру:

- Завтра на більшій території України ми очікуємо таку погоду з холодним фронтом, ми очікуємо зниження температури повітря, починаючи з заходу і півночі.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Погіршення погоди небезпечне не лише похолоданням або дощами, а ще громом і блискавкою. От власне на горизонті ви можете бачити, як розгорається ця стихія. Але якщо для містян вона не загрожує, то жителі сільських місцевостей - у небезпеці.

Принаймні, так стверджують МНСівці. У містах безліч громовідводів, а б'є блискавка там, де багато відкритої місцини.

Стовідсоткових правил виживання під час стихії немає, адже визначити, куди саме вдарить блискавка наступного разу - неможливо. Щоправда, є перестороги. Під час грози не можна бігти - тоді утворюються теплі повітряні потоки, які можуть притягти блискавку. Ховатися під дерева теж не варто. В руках не повинно бути нічого гострого й металевого. А якщо втекти нікуди, потрібно присісти.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ МНС України в Київській області:

- Якщо ви вже присіли на землю, не лягайте на землю. Тим самим ви збільшуєте площу, через яку у вас може потрапити електроснаряд. Потрібно тримати ноги разом, і в такій позі сидіти в укритті.

А ще небезпечні під час громовиці мобільні телефони. Вони утворюють магнітні поля, які також можуть притягати блискавку. Врятувати людину після удару грімниці можливо але діяти потрібно швидко.

Михайло Перебийніс, лікар:

- Первым делом смотреть, чтобы не было здесь ничего стягивающего не было, ремень чтобы не был стягивающим. Первым делом - грудина. Вот, посредине груди делается удар - два раза. Раз, два.

- А нащо?

- Вот выполнить ту самую дефибрилляцию. Если при этом появится пульс на шее - значит, вы спасли человека.

Якщо пульс не з'явиться, потрібно робити й далі масаж серця і штучне дихання. Потім слід терміново відвезти постраждалого до лікарні.

Михайло Перебийніс, лікар:

- Его обязательно нужно привести в больницу, потому что в любом случае повреждение внутренних органов током - мышцы сварены, в каком количестве - трудно сказать, и вот этот белок из мышц - он начинает закупоривать почечные сосуды, и это достаточно серьёзно.

Остерігатися блискавок в Україні варто найближчого тижня. Потім знову почнеться спека.