Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 травня 2011, 14:57 Здоров'я
"Свідок" дає поради, як уберегти себе від спеки
"Свідок" дає поради, як уберегти себе від спеки

Але небезпека чекає не лише у воді. Готуйтеся ще й до спеки. Як уберегтися від теплового й сонячного ударів? "Свідок" дає поради.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Спека наближається, тож запасайтеся кашкетами та питною водою. Це ваші найкращі рятівники від теплового удару

Аномально спекотного сезону, як торік, синоптики 2011-го не прогнозують. Утім, і легковажити українцям не радять: літо - на те й літо, щоб бути сонячним.

Наталя Васильченко, синоптик Гідрометцентру:

- Основним таким жарким, як воно було в минулому році - ми поки що не можем сказати, але, так як це літо, то для нього характерні і періоди зниження температури, і підвищення. Місцями буде 25-29 місцями, і жаркіше.

Від спеки ліпше рятуватися - не виходити вдень надвір, або ж намагатися бути в затінку. Киянка Ірина каже: влітку разом із сином їде на три місяці відпочивати.

Мешканка м. Києва:

- Мы уезжаем на лето. На море едем.

Мешканець м. Києва:

- Мы на дачу уезжаем, отдыхать будем.

Та не всім вдається податися з міста на все літо. Добре, якщо у вас на роботі кондиціонер, а як бути водіям маршруток.

Водій маршрутки:

- Тяжко, звичайно...

- А як рятуєтеся?

- Ну, як? Вода холодна, Ваня.

Мешканець м. Києва:

- Важко звичайно, тяжко важко.

Аби уникнути перегріву, медики радять носити легкі одяг із натуральних тканин, взуття та капелюха, і мати завжди при собі пляшечку води. У жодному разі не кидайте в автівках дітей і тварин, на спеці вони можуть задихнутися. Лікарі просять не ставитися до сонця легковажно, бо перегрівання дуже небезпечне.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Симптомы теплового удара - это головокружение, головная боль, сердцебиение. Могут быть подергивания мышц, в тяжелых случаях - генерализованные судороги, потеря сознания. При поражении головного мозга при солнечном ударе - это различные нарушения головного мозга, нарушения сознания от легкой формы до комы.

Мамам із дітьми радять виходити надвір уранці й увечері. А якщо врятуватися від невблаганного сонця таки не вдалося, терміново викликайте "швидку".

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Что можно сделать до приезда "скорой": перенести в тень, в прохладное место. Как я уже сказала, положить на голову пузырь со льдом, если есть возможность. Если нет - то намочить одежду, положить на голову, обтереть все тело, и немножечко поливать до приезда "скорой".

Утім, заспокоюють синоптики, найближчими днями від спеки кияни відпочинуть. Бо дощитиме, а температура знизиться до 12-18 градусів.