Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 квітня 2011, 15:10 Здоров'я
Після свят лікарні поповнились жертвами переїдання
Після свят лікарні поповнились жертвами переїдання

Смачно відсвяткували. Після Великодня в лікарнях більшає пацієнтів. Потрапляють туди не тільки з алкогольною інтоксикацією, а і з банальним переїданням. Чим загрожує надмірне захоплення наїдками?

Великий піст скінчився, можна і попоїсти. Столи українців від наїдків аж угинаються, там не тільки традиційні яйця та паска. У киянки Надії Олександрівни, приміром, фірмова страва - ковбаса.

Надія Олександрівна, мешканка м. Києва:

- Як обично, ковбаску зробила, пасочку, яйця - все таке великодне, праздничне.

Багато, каже, не їла - напередодні дуже втомилася, тож відсвяткувала символічно. Таких, як вона, меншість. Зазвичай, у Великдень розговляються від пуза.

Оксана Романенко, лікар-гастроентеролог:

- К сожалению, потом - это воспаление гастритов, холециститов, панкреатитов.

Найстрашніше з того - проблеми із підшлунковою залозою. Від надміру їжі та напоїв бідолашну ледь не судомить. Орган виділяє величезний обсяг ферментів, які можуть і не знадобитися.

Оксана Романенко, лікар-гастроентеролог:

- Происходит спазм сфинктера и увеличивается давление в протоке поджелудочной железы. Получается, ферментам некуда деваться, идет самопереваривание поджелудки. В результате мы устанавливаем острые панкреатиты, что уже является хирургическим заболеваниям.

Отак від переїдання і померти можна. Тож лікарі у свята рядять перше і найголовніше - менше їсти.

Оксана Романенко, лікар-гастроентеролог:

- Порция не должна быть больше, чем 2 ваши ладошки, вот так, а не вот так.

Отакими порціями рази три-чотири на добу. Пам'ятайте: тваринна їжа тяжча для організму. Тож у меню мають переважати легкі білки - яйця, риба, морепродукти та кисломолочне. Полегшити перетравлювання можуть піґулки із ферментами. А також алкоголь. Лікарі радять вино.

Оксана Романенко, лікар-гастроентеролог:

- Но бокал сухого вина, а не бутылку водки.

Якщо ж не втримались і переїли, виник біль, медики рекомендують: ужити спазмолітиків. У крайньому разі випорожнити кишківника або промити шлунка. І не затягувати з візитом до лікаря, аби гірше не стало наступного святкування.