Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2011, 14:47 Здоров'я
Юристи радять судитися з недбалими акушерами
Юристи радять судитися з недбалими акушерами

З чотирьох пологів три відбуваються з ускладненнями - таку невтішну статистику ведуть українські лікарі. Та не люблять згадувати про випадки, коли проблеми спричиняють саме їхні колеги. Чому помирають породіллі, коли медики зовсім поруч, - відповідь на таке питання шукала Ірина Винокурова.

Породілля померла під час пологів. Ця історія сколихнула містечко Бахмач у січні минулого року. Родичам знадобився рік, аби довести: жінка загинула через те, що медики вчасно не зупинили кровотечі. Лікарку, яка приймала пологи, засудили до року в'язниці.

Олександр Сидоренко, прокурор м. Бахмача:

- При проведенні додаткової перевірки були встановлені нові факти, які стали підставою для порушення прокуратурою кримінальної справи за ознакою ст. 140 КК - неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинили тяжкі наслідки.

Що стало причиною смерті породіллі на Івано-Франківщині - ще доведеться з'ясовувати. Після пологів у жінки піднялася температура, а вже за кілька годин вона померла.

Христина Валігунда, сестра померлої:

- Офіційна причина - вірусна пневмонія. Гостра серцево-легенева недостатність, спричинена вірусною пневмонією. А опосередкована причина - те, що вона отримала шок легень після тих важких пологів, пішла інтоксикація організму тими водами, які загнили за добу. Відколи вони відійшли, і поки вона не родила - минуло близько 30 годин.

Головний акушер-гінеколог МОЗу стверджує: основна причина смертей жінок під час пологів - слабке здоров'я породіль. Помилки ж медперсоналу - справа вкрай рідкісна.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров’я:

- На першому місці в структурі цих втрат - це естрогенітальна патологія, це наявність захворювання у жінки, яке не пов’язане з вагітністю. Це проблеми серцеві, судинні, легеневі.

Скільки ж трагічних випадків трапляється з вини медиків, наразі не знає ніхто, як не відомо і скільки лікарів притягують до кримінальної відповідальності за неналежне виконання своїх обов'язків.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров’я:

- Я думаю, що десь 20-30-40 до дисциплінарної відповідальності, зняття категорії, заборони займатися акушерством-гінекологією.

За словами юристів, все це через те, що українські пацієнти не мають грошей та терпіння судитися з лікарями. А тим, хто таки наважиться шукати правди в судах, радять спершу зібрати якнайбільше доказів неналежного виконання обов'язків з боку послідовників Гіппократа.

Людмила Солоп, юрист:

- Это медицинская документация, это в отдельных случаях даже свидетельские показания, например, если есть соседки по палате, которые могут подтвердить, что просила, звала врачей сутки, вторые, третьи - и никто не подходил, или было кровотечение, на которое никто не реагировал, потому что на этаже не было ни медсестры, и так далее.

Проте, якщо лікарів і визнають винними, за ґрати їх відправляють рідко. Найчастіше суд ухвалює рішення про позбавлення медика права займатися професійною діяльністю протягом кількох років та призначає певну фінансову компенсацію родині постраждалого пацієнта.