Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 лютого 2011, 15:33 Здоров'я
На Чернігівщині майже трьом десяткам школярів загрожує сказ
На Чернігівщині майже трьом десяткам школярів загрожує сказ

На Чернігівщині дітям загрожує сказ. Медики містечка Мени уважно стежать за здоров'ям майже трьох десятків школярів. Усіх цих школярів об'єднує один факт - на початку лютого вони контактували із собакою, який потім раптово загинув.

Можливим зараженням сказом місцевої дітлашні Петро Петрович переймається вже другий тиждень. Лікар серйозно захвилювався, коли собака, з яким контактували учні, раптово загинув.

Петро Хомрач, головний лікар Менської районної лікарні:

- Деякі наші ерудовані ветеринари стараються запевнити, що вона була клінічно здорова, і спираються на якісь експрес-методи і експрес-тести. Так я скажу тільки одне: повністю сказ можна виключити, або діагностувати, коли трупним матеріалом тварини заразити білих мишей, і наглядати за ними 30 діб.

Дізнатися, як складеться доля піддослідних мишей із ветеринарної клініки, хочуть і двадцять семеро школяриків. Про те, що через чотирилапого товариша опиняться в лікарні, навіть подумати не могли.

Школярка:

- Деякі діти з нею гралися. Моя однокласниця Діана до неї лізла, гралася з нею, а вона за руку лизала її.

Школярка:

- Вона от така, на півметра, і була рижою. Вона до мене причепилася, а я брала гілляку, відбивалася. Але вона мені ось тут порвала курточку. Трошки ось там вона мене вкусила. Слід є трошечки.

Щоби попередити можливе захворювання, дітлахам уже зробили по дві ін'єкції спеціального препарату. Попереду ще чотири.

Володимир Захарченко, головний санітарний лікар Менського району:

- Собака ця була у школі, діти гралися. Це сталося з-за того, що бачили це, і директор школи, бачили це і вчителі, допоміжний медперсонал. Але собачка бігала, лащилася, а щоб попередити чи районну санстанцію, чи станцію ветеринарної медицини - такого не було.

У школі, де стався інцидент, усі звинувачення категорично відкидають. За словами педагогів, за кожним собакою, що бігає містом, тут прослідкувати не в змозі. А у тих, хто це робити зобов'язаний, не доходять руки.

Василь Дмитренко, директор менської школи:

- Наскільки я знаю, при міській раді є ставки спеціаліста. На мій погляд, повинна бути більш потужна служба у районі, у місті, хоча б, яка займалася цією справою. Це таке - побула собачка зараз тут, потім побігла на територію дитячого садка, лікарні, іншої школи, яка є.

З'ясувати, хто в райцентрі опікується проблемою безпритульних тварин, "Свідок" намагався в місцевій адміністрації. Однак ніхто з посадовців спілкуватися з журналістами не побажав. Винного ж у конкретному інциденті тепер шукатиме прокуратура - батьки вже написали туди відповідну заяву.

Інна, мешканка м. Мени:

- Я не знаю, де вони беруться, але, що з ними не борються - це однозначно. Ми лежим тут із середи, і у нас кожен ранок починається з того, скільки собак бігає під лікарнею, діти рахують самі. І це не тільки біля лікарні, вони є всюди.

Майже місяць тому в цьому ж районі померла від сказу п'ятдесятирічна жінка. Її покусав безпритульний собака, однак до лікарів постраждала вчасно не звернулася.