Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2011, 14:52 Здоров'я
На Чернігівщині у навчальному центрі "Десна" помер 18-річний військовий
На Чернігівщині у навчальному центрі "Десна" помер 18-річний військовий

У навчальному центрі "Десні" - чергова смерть. 18-річний військовий поскаржився на погіршення здоров'я, а за два дні помер. Рідних хлопця повідомили, що шансів врятувати його не було - він буквально згорів. Винних у його смерті шукає військова прокуратура.

Станіслав Дячук прослужив у "Десні" два місяці. Рідні кажуть, він рідко скаржився на здоров'я. Тренувався, був штангістом. Йому радили вступити до університету, але він захотів спочатку відбути армію. Все було добре до 15 січня. Того дня парубок звернувся до медичної частини.

Микола Ореховський, прес-секретар військового прокурора центрального регіону України:

- Він поскаржився на головний біль і на високу температуру. Було проведено його перевірку черговим лікарем, і встановлений діагноз: "гостре респіраторне захворювання".

Парубка ушпиталили, а наступного дня змінили діагноз: "Менінгококова інфекція. Гнійний менінгіт". Рятувати хлопчину приїхали столичні лікарі. Та реанімаційні заходи йому не допомогли.

Ірина Дячук, мати померлого:

- Лично мне ничего не объясняли. Разговаривали с мужем. Объясняли нам уже по приезду домой. Мы сами толком ничего не могли понять, ничего не знали, пока не привезли домой гроб. И тут уже мы непосредственно дома разговаривали - нам уже объясняли, как и что случилось. Сказали, что это - инфекция. Шансов на спасение у него, в принципе вообще, говорит, не было. Сгорел за несколько часов.

Нині обставини смерті вояка розслідує військова прокуратура. Перевіряє, чи медики, бува, не напартачили.

Микола Ореховський, прес-секретар військового прокурора центрального регіону України:

- За даним фактом прокуратурою проводиться перевірка, опитуються спів службовці, командири, медапарат військової частини, вивчаються документи.

Фахівці вважають, що могло бути недбальство, але й підтверджують, що така інфекція справді вкрай небезпечна.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Менингококковая инфекция - в принципе, это тяжелое заболевание, могло развиться и за сутки, могло развиваться издавна, а потом приобрести и тяжелые формы. К сожалению, могли быть и диагностические ошибки - это не исключено.

У прокуратурі попередніх висновків не роблять, але розслідують ретельно. Адже в цій частині вже були інциденти з неналежним лікуванням. На початку січня кримінальну справу стосовно одного з офіцерів медичної служби надіслали до суду. Обставин смерті Станіслава Дячука у міністерстві оборони до кінця розслідування не коментують.