Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2011, 09:18 Здоров'я
Експерти стверджують: діоксину в продуктах українцям боятися не слід
Експерти стверджують: діоксину в продуктах українцям боятися не слід

Діоксину у продуктах українці можуть не боятися. Так запевняють експерти, зокрема, голова санітарно-епідеміологічної служби України. Проте останнім часом харчових виробів на наявність цього канцерогену не перевіряли. І це попри скандали, що не вщухають в Евросоюзі з приводу забруднення діоксином німецької сільгосппродукції. В Україну її теж імпортують.

Травень 2010-го. Німеччина. Із супермаркетів поспіхом вилучають курячі яйця з маркованням "біо". У них виявили діоксин. Німці звинуватили в цьому Україну. Мовляв, то нашою кукурудзою годували птицю, і вона знесла таку забруднену сировину. Вітчизняні експерти на виклик відповіли й довели не причетність.

Микола Проданчук, директор Інституту екогігієни й токсикології ім. Л.І. Медведя:

- Ми доті довели, що кукурудза, яку експортують з України, не могла мати і не мала діоксину в собі. Вони визнали, і жодних претензій до України не мають.

Ба більше - українські фахівці тоді припустили: джерелом потрапляння токсину міг стати жир, що теж є компонентом комбікорму для курей.

Микола Проданчук, директор Інституту екогігієни й токсикології ім. Л.І. Медведя:

- Не пройшло і 8 місяців, як наш прогноз підтвердився.

Січень 2011-го. Та сама Німеччина. І знову діоксиновий скандал. Виявили канцероген у сільгосппродукції власного виробництва. Проте тамтешні експерти й досі не з'ясували, звідки ж він потрапляє в сировину. І чи імпортували ці вироби в інші країни, зокрема, Україну.

Сергій Риженко, голова державної санітарно-епідеміологічної служби України:

- СЕС здійснює вибіркову оцінку продуктів харчування, які виходять на ринок, і при найменшим сумнівах роблять необхідні дослідження.

Підозрілих продуктів не зустрічали. А тому останніми тижнями нічого на наявність діоксину не перевіряли.

Микола Проданчук, директор Інституту екогігієни й токсикології ім. Л.І. Медведя:

- До цього часу поки що до нас таких зразків не надходило, ми не контролюємо експорт-імпорт, і не знаємо, що проходить через кордон.

Та якщо й виникне діоксинова небезпека, враз врятують народ. Ось із цим диво-апаратом.

Експерт:

- 700 тысяч евро, к сожалению, в нашей стране только один такой прибор.

Визначає наявність токсину в харчах він за дві години. Щоправда, до того підозрілий продукт цілий день готують.

Дмитро Видрин, інженер Інституту екогігієни й токсикології ім. Л.І. Медведя:

- Подготовка в течении дня в зависимости от типа образца, растительного масла быстрее проходят. Чтобы протестировать один образец, стоимость составляет 8 тыс. грн.

Якщо ж вчасно не виявити отрути в продуктах, діоксин добряче попсує здоров'я людям.

Сергій Риженко, голова державної санітарно-епідеміологічної служби України:

- Діоксин має виражений канцерогенний ефект, викликає порушення дітородної функції, імунітету, призводячи до так званого хімічного СНІДу.

Убезпечитися від того можна, якщо, принаймні, уважно оглядати продукти в крамницях. Передусім, яйця та свинину, імпортовані з Німеччини.