Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 грудня 2010, 14:55 Здоров'я
В Україні очікується ускладнення погодних умов
В Україні очікується ускладнення погодних умов

Справжня зима зі снігом та морозами запанує в Україні вже цими вихідними. Якщо ви не знаєте, що робити, аби вберегтися від переохолодження та як врятуватися при перших його проявах, цей сюжет саме для вас.

Нинішні мінус п'ять найближчими днями українці згадуватимуть, хіба що, теплим словом. Синоптики прогнозують: підбирається холод із задубілої Західної Європи. Циклон принесе мороз, сніг і вітри. Вдень буде десь мінус вісім, уночі ртутний стовпчик опуститься до п'ятнадцяти.

Наталя Голеня, синоптик українського Гідрометцентру:

- Будуть складні погодні умови, тобто, дощ переходитиме в сніг, мокрий сніг, спостерігатимуться такі явища, як налипання мокрого снігу, ожеледь, пориви вітру 15-20 метрів за секунду, місцями навіть 25-30, і, звісно, коли сніг, то це будуть і хуртовини, опади будуть сильними.

Еменесівці попереджають про небезпеку. Згадують, торішньої сурової зими замерзло понад три сотні українців. А тисячі звернулися до лікарів.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Ну, по-перше, якщо є повідомлення, що буде морозна, холодна погода, то намагатися не випускати на вулицю маленьких дітей, щоб не виходили літні люди, інваліди, тому що саме ці категорії громадян - вони можуть найбільше бути вражені морозом.

Утім, не такий страшний мороз, як його малюють. Головне, кажуть фахівці, дотримуватися елементарних правил, це найчастіше й рятує здоров'я. Передусім, зимові одяг і взуття мають бути просторими, і що більше шарів вбрання, то довше утримуватиметься тепло. Далі: на морозі не бажано вживати спиртне. Адже алкоголь насправді спричиняє втрату тепла, хоча й дає ілюзію зігрівання. І ще - не курити. Куріння зменшує периферійне циркулювання крові, тому кінцівки швидше замерзнуть. Ліпше не носити прикрас: сережок, каблучок, бо метал охолоджується значно швидше за шкіру, й може прилипнути до неї. Варто змазувати жиром або спеціальним кремом відкриті ділянки тіла та ховатися від вітру. За найменшого обмороження ушкоджена ділянка починає біліти.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Первое, что делают, - это растирают, но, во-первых растирать нужно только мягким, ни в коем случае ни варежкой и не перчаткой. Ни в коем случае ни грубым, оледеневшим снегом, потому что мы повреждаем кожу, можем инфицировать, то есть, проблема только усугубится.

У разі тяжчого обмороження, коли на шкірі людини з'являються пухирі чи синюшність, найліпше викликати "швидку". Самолікування може тільки зашкодити.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- В этом случае согревают, обкладывают бутылками с теплой водой, вводят внутривенно теплые подогретые растворы. Ну, и потом люди госпитализируются в стационары.

Щоб усього цього не було, треба дотримуватись елементарних правил, тоді доброго настрою мороз вам не зіпсує.