Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 листопада 2010, 15:55 Здоров'я
В Україні зафіксовано випадок захворювання лихоманкою Західного Нілу
В Україні зафіксовано випадок захворювання лихоманкою Західного Нілу

В Україні з'явилася рідкісна в Європі недуга - лихоманка Західного Нілу. Її виявили у вісімнадцятирічної студентки з Макіївки. Захворіла дівчина ще наприкінці липня. А діагноз поставили лише тепер.

На що занедужала студентка, медики визначали три з половиною місяці. Позаяк діагнозу не було, лікували хвору симптоматично. У неї були і ознаки ГРВІ - слабкість, висока температура, біль у потилиці. Й невластиві для застуди висипи на шкірі. Утім, це лише мінімальні вияви лихоманки Західного Нілу. Шкода для людини від цієї недуги значно більша.

Георгій Гусаков, Головний державний санітарний лікар м. Маріуполя:

- Практически это в ста процентов случаях - это поражение центральной нервной системы, это минингиты, это энцефалиты. У неё тоже всё присутствовало, потому так долго ставился диагноз.

Нині студентка видужала. А ось звідки взялася ця недуга в Україні - так і не з’ясували. Адже дівчина за кордон не їздила. Вірус Західного Нілу передається людині через укуси комарів і кліщів. Переносять інфекцію голуби, качки та гризуни. Ця пропасниця з розряду особливо небезпечних. Від неї можна навіть померти. Аби запобігти поширенню небезпечної недуги, в Макіївці та Маріуполі, де навчається студентка, реалізують масштабну програму зі знищення комарів. Водойми обробили спеціальною речовиною "бактицидом", вона вбиває личинки кровопивць. Утім, на очищення всіх водойм грошей не вистачило. Медики заспокоюють, до наступного літа українцям нічого боятися. Бо ця хвороба сезонна: заразитися можні з липня по жовтень. Та головною проблемою залишається діагностування недуги.

Олена Бушуєва, вірусолог:

- Диагностика проходит только в институтах противочумных. Сыворотки, которые отбираются у больных, отправляются во львовский институт, и там исследуются в реакции иммунной, типа глюконации.

Як уберегтися від екзотичної хвороби - порад небагато: чіпляти сітки на вікна та використовувати засоби, які відлякують комарів.