Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 листопада 2010, 14:54 Здоров'я
У Черкаській області за допомогою авіації борються зі сказом
У Черкаській області за допомогою авіації борються зі сказом

На Черкащині борються зі сказом. За кількістю випадків ураження цим вірусом область чи не перша в Україні. Основна ж причина поширення недуги - зростання популяції диких лисів. Саме вони переносять збудника. Щоб здолати небезпечну хворобу, місцева санстанція та ветслужба щорік відстрілюють рудих хижаків і розкладають на чималій території спеціальну вакцину.

Нещасний випадок майже двадцятирічної давнини Наталя і досі згадує з хвилюванням. Її покусав величезний собака. Хоча пес і був домашнім, але шестирічній дівчинці довелося витримати 9 болючих уколів у живіт.

Наталя, мешканка м. Черкас:

- Неожиданно эта собака набросилась  на меня сзади и начала кусать плечи, руки… Последствия для меня были печальные, но на моё счастье - собака оказалась не бешеной. Мне пришлось вытерпеть 9 уколов в живот иначе было бы…

Сказ - хвороба невиліковна, наголошують медики. Якщо покусаній людині не зробити  антирабічної вакцинації впродовж 12 годин після нападу тварини, вона приречена.

Ольга Морозенко,  лікар-вірусолог:

- Для людини при сказі характерні ознаки: це гідрофобія - боязнь води, скорочення м’язів, слиновиділення посилене. Якщо своєчасно не поставити діагноз, чи зробити вакцинацію, людина помре.

Останнім часом Черкащина лідирує за кількістю випадків сказу. Від початку року до ветеринарів звернулося 265 покусаних людей, у 53-х виявили цю небезпечну недугу. Захворіти на неї можуть як свійські, так і дикі тварини. Насамперед ті, що контактували із лисицями. Саме ці звірі є природними носіями вірусу.

Тетяна Озеран, лікар-ветеринар:

- Ці тварини розповсюджені по Україні , також у цієї тваринки яскраво виділені клінічні ознаки хвороби. У міській місцевості треба більшу увагу звертати на котів та собак, а у сільській місцевості лисиці можуть заходити до людей та тварин.

Аби запобігти поширенню хвороби, лисиць періодично відстрілюють. Це малоефективно, та й не гуманно. Тому щорік ветеринари проводять тотальну імунізацію тварин. У лісостепових зонах, на полях та поблизу сіл розкладають приманки з вакциною. Цьогоріч ветеринарна служба скористалася літаком.

Віктор Маломуж, заступник керівника Черкаської обласної ветеринарної служби:

- Складається з брикета м’ясо-кісткового борошна, в середині - блістер із вакциною. Ефект від перетанальної імунізації кращій, аніж наземний. Ми повітряним шляхом виключаємо людський фактор. Чи розклали вакцину, чи ні  - перевірити важко.

Для того, щоби імунізація дала бажаний ефект, її треба проводити, щонайменше, двічі на рік. Якщо на вакцину гроші виділяє держбюджет, то фінансування, винаймання і заправлення літака - клопіт місцевих служб. Однак таку розкіш дозволити собі ветеринари можуть не завжди.