Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2010, 16:37 Здоров'я
На Вінничині люди б'ють на сполох: криниці забруднені хромом
На Вінничині люди б'ють на сполох: криниці забруднені хромом

Вода у вінницьких криницях небезпечна для життя - вміст хрому в п'ятнадцятеро перевищує норму. Люди стали помічати, що вона зеленого кольору. Звідки у воді отрута?

Сімдесятирічна Людмила Шимко їздить по воду якнайдалі від власної оселі вже понад дванадцять років. Старенька набирає пластикові бутлі і тягне їх додому. Зеленою водою з власної криниці якось спробувала поїти курчат. Усі вони швидко подохли.

Людмила Шимко, мешканка м. Вінниці:

- Я в різних місцях беру, де попадеться, де на вулиці є. Де яка є криниця на вулиці, то я там візьму. Раз там візьму, раз там.

У сусіда старенької вода стала за кольором схожою на тархун шість років тому. Чоловік припускає, через хром. Точно знає: це наслідок діяльності місцевого підприємства.

Вадим Кухалевський, мешканець м. Вінниці:

- Через завод "Ремтехсельмаш". Коли працювали, поки союз був, - там була гальваніка. І хромували деталі. Я вважаю, що, може, воно звідти.

У міській санепідемстанції так категорично підприємство не звинувачують.

Олександр Мельник, заступник головного лікаря Вінницької СЕС:

- Здійснюються заходи як раз по визначенню джерела забруднення, яке могло призвести до такого забруднення. Тому що ті підприємства, які працювали за цим фахом, міг би застосовуватися хром, давно не працює. Тому, зрозуміло, що буде важко визначити саме джерело походження. Проникнення в ґрунтові води.

Медики кажуть: хром, насамперед, вражає шлунок та печінку. Нарікають, люди, попри заборону вживати забруднену воду, часом на такі застереження уваги не звертають.

Голова місцевого квартального комітету каже: про ситуацію з водою і СЕС і МНС знали давно, але нічого не робили. Чому? А тому що люди не скаржилися.

Володимир Войцеховський, мешканець м. Вінниці:

- А вони не зверталися. Ні до кого не зверталися. Якби вони зверталися, ми зразу б били тривогу. А там ніхто не звертався по цьому питанню. Значить вона, була, видно, так… Десь брали воду так, а цю брали на будівництво, то їм все равно - чи зелена вода, чи красна вода. А коли вже припекло - не ма де взяти, треба далеко ходити, то вони вже тоді начали писати.

Тим часом, місцевий водоканал пообіцяв встановити кілька кранів, аби три десятки родин мали змогу брати аква віту з водогону. Провести ж централізоване водопостачання також цілком реально. Та посадовці кажуть: спочатку необхідно розробити відповідний проект та знайти не менш ніж 100 тисяч гривень. А це означає, що чисту воду місцеві побачать ще нескоро.

Юлія Шипунова, Олександр Миронов.