Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2010, 12:21 Здоров'я
Медики призначають пацієнтам непотрібні, але дорогі ліки
Медики призначають пацієнтам непотрібні, але дорогі ліки

Панацея для народу. Українці дуже полюбляють лікуватися. Бо ж, зазвичай, уважають себе хворими. А можливість так подбати про здоров'я є - аптеки й лікарі в тому допомагають.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Тільки кожний восьмий українець вважає себе здоровим. Інші - від чогось та лікуються. Це на руку усім представникам медичної сфери. Ось тільки одні - прагнуть допомогти недужим співвітчизникам, а хтось - просто на тому наживається.

Віра Ігнатівна зітхає: останнім часом серце дає збої. Тож доводиться пігулки вживати. На них витрачає чи не більшість свого убогого бюджету. Каже, все через лікаря.

Віра Ігнатівна, мешканка м. Києва:

- Прописывает свое лекарство. По всей вероятности, она имеет с этого что-то, потому что выписывает лекарства самые дорогие, пенсионерам дешевле 100 гривен не выписывает.

Через безгрошів'я чимало медиків із державних закладів шукає підробітків. Та вони знаходять їх самі - через представників фармацевтичних компаній. За відкат лікарі призначають "правильні" препарати.

Владислав Онищенко, голова правління спілки споживачів медичної продукції:

- Получается, врач отрабатывает деньги за эти препараты, мы получаем от врача списочек, где один препарат лечит, остальные - в нагрузку, это занимает 90% стоимости.

Медпредставники називають це матеріальним стимулюванням. Відкрито обговорюють такі теми на інтернет-форумах. Пишуть, деякі медики захопилися відкатами, а не якісним лікуванням хворих. І вже самі агенти побоюються йти в поліклініки як пацієнти.

Владислав Онищенко, голова правління спілки споживачів медичної продукції:

- Если врач хоть раз получил финансирование, то уже социальная ответственность его на этом заканчивается.

Медикаменти нав'язують не тільки лікарі. Деякі аптеки теж таким грішать. Про це "Свідкові" поза камерою розповіли провізори. На видноті ставлять препарати тих фірм, які домовилися з дирекцією. І це не враховуючи реклами ліків. З нею ж вирішили урядовці боротися. Впевнені: її кількість та якість згубно впливає на українців.

Олег Кабельков, керівник відділу Держспоживстандарту України:

- Напрямки, яки зараз відпрацьовуються, - це повна заборона реклами.

Чи, принаймні, заборонити використовувати в роликах образ людини в білому халаті.

Тетяна Шклярук, психолог:

-  Чем более уважаемый человек снимается в рекламе, тем больше автоматически возникает доверия. Если этот какой-то человек с проблемами с сердцем, то точно он отреагирует на зрелого человека, а не на какую-то девушку в мини-юбке, которой от сердца ничего не надо.

Та то образи. Зі змістом - гірше. Рекламують одні властивості препарату, насправді він лікує інше. Антимонопольний комітет України за це штрафує. Торік на мільйон гривень покарали австралійську компанію - виробницю сиропу проти кашлю. Її ролики визнали за оманливі.

Максим Лазебник, виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції:

- Несколько показательных дел, со штрафами, со снятием рекламных кампаний - будут все законопослушные.

Українці ж, оточені купою реклами медикаментів, поступово зневірюються в медиках, і приміряють на себе білого халата.

Ніна Гуліна, лікар-терапевт:

- Люди начинают сами лечиться, возможно, недоучитывая свое состояние, с таким мы встречаемся каждый день.

Наслідки самолікування пояснює на делікатному розладі.

Ніна Гуліна, лікар-терапевт:

- Диарея - это тоже защитная реакция организма, направленная на то, чтобы побыстрее вывести и токсины и микроорганизмы.

Здебільшого, хворі проти неї ковтають розрекламовані пігулки. Причину ж розладу шлунка має з'ясувати фахівець і призначити лікування. Інакше - інтоксикація. Так само і з респіраторними захворюваннями.

Ніна Гуліна, лікар-терапевт:

- Была бактериальная инфекция - уже приходят с дальнейшими осложнениями, с гайморитами, отитами, бронхитами, пневмониями.

І це не враховуючи можливих побічних ефектів.

Владислав Онищенко, голова правління спілки споживачів медичної продукції:

- Смертность от побочного действия лекарств или их неправильного применения занимает 5 место в мире, после смертность от ССЗ, онкологии, травм, в том числе ДТП.

Фахівці запевняють: самолікування, здебільшого, лише шкодить. Тож радять шукати тямучого фахівця. Рекламі сліпо не довіряти. І пам'ятати: здоров'я одне на все життя.

Олена Ткаченко, Олексій Волосевич.