Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 жовтня 2010, 12:03 Здоров'я
Лікарі і дизайнери радять не нехтувати теплим одягом
Лікарі і дизайнери радять не нехтувати теплим одягом

Теплий одяг - здоровий дух. Що легші речі на людині холодної пори, то швидше вона занедужає. Загрожує як банальна застуда, так і тяжчі захворювання. Приміром - менінгіт, запалення нирок і статевих органів. Чи безпечно взимку оголювати красу - дізнавалися наші кореспонденти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Офіційного дрес-коду для погоди не існує. Та надворі вже не травень місяць. Поступово холоднішає. У купальнику на вулицю не вийдеш. Утім, модникам і мороз не перешкода. Вроди шарами одягу псувати не бажають.

З літом попрощалися, з літнім гардеробом - ні. У столиці можна побачити дівчат і хлопців у легесенькому вбранні. Ось і п'ятнадцятирічна Вікторія, хоч і трохи тремтить, та запевняє: у джинсах, прозорій кофтинці й короткій куртці їй не холодно.

Вікторія, мешканка м. Києва:

- Гольф, майка.

- Ну, не відчуваєш, нічого?

- Нет, совсем. Мне не холодно.

Молоді - гарячокровні, та ризиковані, скептично кажуть лікарі. Нині в гінекологічному відділі "Охматдиту" починається аншлаг пацієнток.

Ірина Гаврилова, завідувачка відділу дитячо-підліткової гінекології лікарні "Охматдит":

- Дівчата не одягаються як треба - голі спини, тонесенькі колготки. Один раз досить промочити ноги, поседіти на чомусь холодному і мати запалення як нирок, так і внутрішніх статевих органів. Жіночі хвороби треба лікувати негайно й ретельно. Задавнення їх може сумно закінчитися. Приміром, безпліддям. Дбати треба і про малюків.

Ірина Гаврилова, завідувачка відділу дитячо-підліткової гінекології лікарні "Охматдит":

- Діти, які часто хворіють, мають інтоксикацію, високу температуру, в наслідок впливу цих патогенних чинників на гіпоталомічну ділянку виникає підвищення тимчасове рівня гормонів, яке навіть може призвести до передчасного статевого розвитку, збільшення молочних залоз.

Переохолодження загрожує не тільки статевим органам. А й голові.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Холод, влажные волосы, непокрытая голова - три фактора получается, могут быть воспаление придаточных пазух носа, гаймориты, фронтиты, то есть, разнообразные синуситы.

Ці захворювання, наче, не значні. Та неадекватне їхнє лікування загрожує менінгітом. А це вже гарантовано: лікарняний, щонайменше, на кілька місяців. Може й спаралізувати, якщо шию голу на морозі виставляти.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Невралгия лицевого нерва, при этом наступает парез, то есть, паралич.

Найголовніший меседж від терапевта - знову таки дівчатам: прихильницям мінімалізму на холоді.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Это касается, в основном, девушек с открытой поясницей, с открытым животом, это в первую очередь - воспаление почек, это пиелонефриты.

Якщо й це захворювання перетворити на хронічне, вважайте, матимете ниркову недостатність. Орган тоді свої функцій виконує не справно, потрібна підтримка, тобто, діаліз. Це коливання між життям і смертю. Тож чи є потреба так ризикувати. Немає, кажуть дизайнери.

Наталя Каменська, дизайнера:

- Женщина, девушка может оставаться красивой, тонкой. Почему, наверное, все боятся, что теплая одежда добавляет какого-то объема, теплой одежде, который в тренде именно сейчас, классные теплые вещи.

Наталя запевняє: нині повернулася мода п'ятдесятих-сімдесятих. А тоді жінки й не чули про міні. І тепер популярні теплі тканини та хутра. Акцент - на верхній одяг. Приміром, "мілітарі" стиль.

Наталя Каменська, дизайнера:

- Лёгкое платье, но сверху мы одеваем ту же дубленку.

Головне ж - з одягом не переборщити. Бо ж перенагрівання та холод речі не сумісні. Банально - можна застудитися.