Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 серпня 2010, 14:20 Здоров'я
Суд заборонив Міноборони поміняти фірму-годувальницю
Суд заборонив Міноборони поміняти фірму-годувальницю

Чергове отруєння солдатів у Києві. Майже два десятки військових опинилися на лікарняних ліжках. Перша офіційна інформація - хлопці застудилися. Та наші кореспонденти з'ясували, яка ж насправді хвороба підкосила захисників батьківщини.

Юрій свого обличчя не показує, боїться покарання. Чому ж опинився в лікарні - таки розповідає.

Юрій, хворий:

- Болел желудок, живот болел, а здесь уже поставили диагноз, что панкреатит.

На яких наїдках заробив собі запалення підшлункової залози - Юрій тільки припускає.

Юрій, хворий:

- Макароны с мясом.

Каже, харчувався в їдальні. Смачненьким із домашніх посилок ласував уже давно. Нині стан хлопця поступово покращується. Скаржиться тільки - шлунок постійно болить.

Юрій, хворий:

- Капельницы ставят, таблетки дают.

Йому ще й пощастило в медзакладі опинитися. Інших солдатів лікували в частинах, і не від тієї хвороби. Військовослужбовці скаржилися на біль у животі, блювання, діарею. У них же діагностували застуду. Це зазначено в доповідній записці, що потрапила і до редакції "Свідка". Пояснень ми хотіли попросити у старшого лейтенанта - лікарки, що ставила діагноз хворим воякам.

Старший лейтенант, лікарка:

- Девушка, извините…

- Я занята.

Хворіють кишковими інфекціями солдати на Київщині вже не в перше. Продовж року госпіталізували дев'яносто п'ять осіб. Їх усіх годувало одне й те саме підприємство.

Григорій Хаврич, в.о. директора департаменту Міністерства оборони України:

- Це компанія "Івала", про це знають ЗМІ.

Українських вояків не побачиш за працею на кухні - їх із 2007-го годують цивільні. Це практика, яку успішно застосовують в арміях розвинутих країн. Меню військовика - різноманітне й, начебто, смачне. Та чомусь не всі шлунки витримують тих наїдків. Чому - пояснюють численні перевірки. Ось приміром, у компанії, чиєю їжею труяться солдати, картина на кухні вражає: брудні ножі, пліснява на стелі та стінах, харчі в іржавих контейнерах. Умови зберігання продуктів не завжди відповідають санітарним нормам. Це засвідчує купа документів. Комерсантів уже не раз попереджали. Та вад вони так і не усунули.

Григорій Хаврич, в.о. директора департаменту Міністерства оборони України:

- Перевірки постійно здійснюють, і останнім часом, тиждень назад здійснювали перевірку цієї компанії в київському гарнізоні, є над чим працювати.

Журналісти "Свідка" свого часу самі намагалися поспілкуватися з представниками фірми-годувальниці. Та за офіційною адресою, вказаною в угоді з Міноборони, у Дніпропетровську - зовсім інше підприємство.

Тамтешні господарі про своїх попередників знають хіба з листів, що їх отримують останні п'ять років. Навіщо така конспірація армійським годувальникам - не зрозуміло.

Валерій, постраждалий:

- Я навіть не знаю, що сказати. Після такого довіряти не буду. Буду обачніше дивитися, що я їм. Якщо воно мені не сподобається, я їм просто віддам і скажу, що їсти не буду, що ж ви даєте таке їсти.

Тож у міністерстві вирішили солдатським здоров’ям не легковажити. І змінити фірму-постачальника їжі. Та виявилося, це не так легко. До справи взявся український суд, який порадив воякам харчами не перебирати.

Григорій Хаврич, в.о. директора департаменту Міністерства оборони України:

- Нами були розпочаті торги щодо заміни виконавця послуг, але рішення суду призупинило це наше рішення.

У міністерстві діями суддів дуже обурені: фактично суд заборонив їм обирати й відмовитися від неякісного продукту. Військові обіцяють будь що домогтися правди. Адже ризикувати здоров'ям захисників Батьківщини не можна.