Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 серпня 2010, 14:08 Здоров'я
На Чернігівщині рото-вірусна інфекція вбила п'ятьох вихованців інтернату
На Чернігівщині рото-вірусна інфекція вбила п'ятьох вихованців інтернату

Трагедія на Чернігівщині. Невідомий вірус позбавив життя одразу п'ятьох вихованців інтернату. Ще десятеро дітей потрапили до реанімації. Що за недуга підкосила малих - з'ясовують фахівці. Деталями інциденту вже зацікавилася прокуратура.

Близько шістнадцятої години трьом вихованцям інтернату раптово стало зле. Їхні очі налилися кров'ю, обличчя почервоніли, почалася нудота й сильний кашель. Коли діти почали задихатися, місцева лікарка викликала підмогу з міста, та ба.

Володимир Левковський, головний лікар Ніжинської міської лікарні:

- Диагноз-то неясный. Вроде бы, дети были здоровы - и поумирали. Я прийняв рішення, зібравши спеціалістів тут же, направив в інтернат - восемь человек.

На місце трагедії одразу виїхала медична комісія з Чернігова. Фахівці з'ясували, що напередодні в інтернаті за схожих обставин померли ще двоє дітей. Проте місцевий персонал цього факту не оприлюднив. Ще десятеро вихованців закладу тепер у лікарні. За їхнє життя борються лікарі-реаніматологи.

Володимир Левковський, головний лікар Ніжинської міської лікарні:

- Ознаки респіраторно-вірусної інфекції: повышение температури, покраснение носоглотки. Вот у такій ситуації їх забрали, ними займаються. Лечат как респираторную вирусную инфекцию с интоксикацией на фоне сложной соматической патологии… вродженої.

П'ятьом померлим було від семи до сімнадцяти років. За попередньою версією, їх усіх убив вірус, який для здорових дітей не шкідливий. А ось для малюків і підлітків із відхиленнями - убивчий.

Станіслав Василенко, головний санітарний лікар м. Ніжина:

- Сьогодні з ранку вже силами медичних установ, силами закладу даного закінчили проведення дезінфекційних мироприємств з приміненням дезінфекційних засобів. Відібраний матеріал секційний від тих дітей, для яких було проведено паталого-анатомічне вскритіє, направлено до лабораторії обласної санепідемстанції. Попередні результати - є предпосилки на рото-вірусну інфекцію.

Володимир Левковський, головний лікар Ніжинської міської лікарні:

- Вони є і умственно відсталі, мають серйозну вроджену патологію черепно-мозговую, понимаєтє? І центральна нервова система. Ці діти дуже чутливі до цієї інфекції, і мозг не може справитись. Якщо відбувається порок мозга, йому нікуди розширятись.

У ніжинському інтернаті нині мешкає сімдесят дітей з усіх куточків України. Заклад завжди був взірцевим, тому те, що тут сталося, як грім з ясного неба для цілого міста. Місцеве ж керівництво коментує трагедію неохоче.

Директор Ніжинської школи-інтернату:

- Створена комісія, і результати цієї роботи комісії будуть через декілька днів, і тому якісь коментарів з приводу якихось певних захворювань ні в кого зі спеціалістів немає, поки не будуть завершені результати роботи цієї комісії.

Фактом загибелі дітей уже зацікавилася місцева прокуратура. Якщо інформація про занесений до інтернату вірус, а також про приховування смертей підтвердиться - керівників закладу притягнуть до відповідальності.