Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 серпня 2010, 12:40 Здоров'я
Волинські рятувальники вчать малечу правильно поводитися на воді
Волинські рятувальники вчать малечу правильно поводитися на воді

Тим часом волинські рятувальники вчать малечу правильно поводитися у воді та орієнтуватися у випадку, коли людина тоне. Причина серйозна: цьогоріч на водоймах області загинули понад три десятки дорослих і десятеро дітей. Така статистика працівників МНС насторожує. Кажуть, дитяча смертність на озерах більша проти минулих років у кілька разів.

На ставку поблизу табору відпочинку „Сонячний" людно. Рятувальники спільно з водолазами демонструють школярам, як діяти, коли на їхніх очах хтось тоне. Заняття проводять щороку, але нині особливо ретельно через сумну статистику.

Мар'яна Мельник, фахівець відділу інспекції цивільного захисту ГУМНС у Волинській області:

- З початку року загинуло 33 людей, з них 9 дітей. З початку купального сезону, з початку червня, 21 людина загинула. Одна з основних проблем: незнання правил поведінки у воді, пустощі у воді. Діти не знають, як потрібно себе вести, коли людина починає тонути. Знову ж таки паніка і недбалість зі сторони старших і дітей також.

З таким твердженням дітлахи погоджуються. Але наголошують: нетямущими були до приходу МНСників, тепер усі тонкощі водяного форс-мажору знають як "Отче наш". Семикласник Ярослав першим зголошується на теоретичний екзамен, як рятувати людину.

Ярослав, відпочивальник:

- Якщо вона далеко на глибині, то треба самому плисти. А якщо ні: взяти палицю, або ременя, або одежу, щоб вона схопилася, а ти її зміг витягти. А якщо подалі, то ти її на плече кидаєш і сам догрібаєш, або під водою можна догребти трохи, або на воді.

Дитячі доповіді Павло Зацарін слухає, не приховуючи усмішки. У пошуковій службі він вже 30 років. Каже, не підтверджена практикою теорія нічого не варта. Школяр без підготовки, але з багажем знань, впоратися з потопальником навряд чи зможе.

Павло Зацарін, керівник Волинської пошуково-рятувальної служби:

- Паніка - це страшна сила. І, якщо людину заспокоїти, то вона буде щось чути і бачити. Людина, яка тоне, хапається за соломинку. Вона вас буде хапати і тоді ви підете під воду самі. Тому треба знати прийоми. От ви бачили сьогодні: до людини, яка потерпає у воді треба підходити позаду. Бо людина, коли тоне, хапається мертвою хваткою.

Працівники табору відпочинку розповідають: процес купання своїх підопічних ретельно продумують. Без довідки медика про температуру повітря та води до ставу і близько нікого не підпускають. Коли ж з показниками все гаразд, стартує програма виховання юних рятувальників. Добре тримаєшся на воді - допомагай вожатим.

Наталія Гнатюк, старша вожата дитячого табору відпочинку:

- Діти, які себе гарно зарекомендувати поведінкою на воді, добре тримаються, вміють поводитися і можуть приглянути за меншими в нас отримують звання рятівника. Їх обов'язки: виставити буйки, винести круги і чергувати на межі буйків - це їхня територія. Вони знаходяться у воді і разом з вожатим і старшим вихователем рахують дітей, вони помічають порушників.

Навчання, через які дітлашня вчиться азам рятування, триватимуть аж до середини серпня, обіцяють волинські МНСники. Охопити планують усі табори області. Професіонали переконані, що більше практичних занять, то менше сумної статистики загиблих на воді.