Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 липня 2010, 14:31 Здоров'я
Мешканка Києва захворіла сальмонельозом, з'ївши яйце з супермаркету
Мешканка Києва захворіла сальмонельозом, з'ївши яйце з супермаркету

Отруїтися можна й харчами з крамниць. Їжа там буває неякісна, зіпсована, або взагалі підробна. Убезпечитись від таких покупок повністю не можливо, проте, потім відстояти свої права - реально.

Все почалося із сніданку. Оксана нашвидкуруч зробила яєчню.

Оксана, мешканка м. Києва:

- Просто купила яйца в супермаркете проверенном, возле дома, на завтрак их пожарила. Ну, в чем моя ошибка была - я их плохо прожарила.

Побігла на роботу. Та вже за кілька годин стан її здоров'я погіршився.

Оксана, мешканка м. Києва:

- Очень резкая слабость, температура 39, кишечное расстройство, вплоть до потери сознания.

Викликала швидку. Вже в лікарні виявили: у жінки сальмонельоз. Тиждень її рятують крапельницями та уколами. Антибіотики недешеві. Усе власним коштом. До крамниці ж, де купила яйця, не звертатиметься. Впевнена: лікування їй не відшкодують.

Оксана, мешканка м. Києва:

- Доказывать это бесполезно, потому что я - маленький человек, я просто потрачу свои нервы, дополнительно к здоровью, а результата, я думаю, не будет никакого.

Юристи кажуть, дарма. Цивільно-правовий кодекс на боці покупців. Спершу радять піти до крамниці. Можливо, адміністрація піде назустріч і відшкодує збитки. Навіть якщо у вас немає чека, в магазині є його копія. Та якщо торговельна установа вини своєї не визнає, постраждалому дорога в органи контролю.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Додатково може звернутися в службу захисту прав споживачів, в санепідемстанцію того району, де знаходиться цей магазин, а також додатково в суд.

Установи працюватимуть окремо одна від одної. На крамницю чекають перевірки. А в суді головне - надати усі документи.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Виписки з лікарні, лікарняний, виводи якогось експерта незалежного, квитанції на придбання ліків, рецепти на відпуск ліків.

Зазвичай, служителі Феміди на боці споживачів, кажуть правники. Та все ж власним здоров'ям радять не ризикувати. Обираючи товар, звертайте увагу на такі дрібниці:

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Весь товар має бути пакетований, на цьому пакеті має бути зображена його вага, термін його зберігання, а також штрих-код.

Якщо ж від придбаного товару стало зле, лікарі просять не займатися самолікуванням. І окрім халата та капців прихопити з собою їжу, на яку пала підозра. Її експертиза не буде зайвою в суді.

Микола Колодій, головний лікар Харківської обласної інфекційної лікарні:

- Желательно обратится к врачу, ну, там, в поликлинику. Это не значит, что вас сразу уложат. Конечно, считается самый лучший эффект, когда человек обращается в первые три дня заболевания.

У домашніх умовах діагнозу не встановити. А от лікування може знадобитись серйозне.