Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 квітня 2010, 10:17 Здоров'я
Відлуння чорнобильської аварії: кількість хворих на рак зростає
Відлуння чорнобильської аварії: кількість хворих на рак зростає

Чорнобиль калічить та вбиває і сьогодні. Повільно й підступно. За останні роки в кілька разів побільшало хворих на рак. Зокрема, найуразливішого до радіоактивного йоду органа - щитовидної залози.

Якщо вам від двадцяти чотирьох до сорока років, ви в зоні ризику. Адже можете навіть не підозрювати, що у вашій щитовидній залозі почали розвиватися підступні ракові клітини.

Микола Гульчій, головний лікар Київського міського клінічного Ендокринологічного центру:

- Якщо взяти статистику державну, то захворюваність на рак була на рівні 2,5 випадки на десять тисяч. Із кожним роком після Чорнобиля кількість хворих збільшувалася, зараз у нас захворюваність 13,5 у Києві і київському регіоні. Якраз в чорнобильському регіоні, а в Україні 4,5 на десять тисяч.

Що у вашій щитовидці почалося онкозахворювання, ви можете навіть не помітити, бо коли пухлина не велика й не тисне на зв'язки або гортань, ви нічого не відчуєте. Ось, приміром, і Володимир Клювак не знав, що в нього рак, аж поки пухлина не поширила метастази у шию і груди.

Володимир Клювак, хворий:

- Симптоми, які були? Головні болі тяжкі, пітливість, підвищена температура.

Дев'яносто вісім відсотків хворих на рак щитовидної залози можуть безнапасно жити після операції. Але за умови, що недугу діагностують на ранній стадії. Є підступні пухлини, які розвиваються десятиліттями.

Микола Гульчій, головний лікар Київського міського клінічного Ендокринологічного центру:

- Пік захворюваності почався десь після 91-93 років, і пік зберігається, і думаю, ще тривалий час, судячи по науковим дослідженням, буде.

Фахівці радять навіть здоровим людям регулярно вживати якнайбільше йоду. А також морепродуктів і волоських горіхів, аби підтримувати свою уражену радіацією щитовидну залозу.

Марина Борисполець, Олександр Данилов, НТН.